Bisschop Gerard de Korte.
Volledig scherm
PREMIUM
Bisschop Gerard de Korte. © Paul Rapp

Bisschop De Korte twijfelt over afschaffen celibaat: ‘Als ik voor de keuze zou staan, zou ik blanco stemmen, denk ik’

Bisschop Gerard de Korte weet het zo net nog niet: is het zo’n goed idee het celibaat af te schaffen? Hij begrijpt de noodzaak daartoe in delen van de wereld. Maar: ,,Durf je een traditie die al zo lang in de kerk bestaat te doorbreken? Als ik voor de keuze zou staan, zou ik, denk ik, blanco stemmen.’’

Het celibaat, dat voorschrijft dat priesters, nonnen en broeders niet getrouwd mogen zijn, was recent onderwerp van een documentaire die werd gemaakt over de Kruisheren van Sint Agatha. De broeders vertelden openhartig over hun worsteling met het feit dat ze nooit seksueel contact hadden.

Deze week adviseerden bisschoppen in Zuid-Amerika om niet-celibataire, dus getrouwde, mannen toe te staan als priester om het tekort aan priesters op te lossen. ,,Ik ben benieuwd wat de paus daarover gaat besluiten”, zegt bisschop Gerard de Korte van het bisdom Den Bosch. ,,Ik wens hem veel wijsheid toe.”

Het idee achter het celibaat is dat een priester meer ‘beschikbaar is voor God en de kerk, omdat hij niet de zorg heeft voor vrouw en kinderen’, legt De Korte uit.

Quote

Celibatair leven is een positieve keuzevoor een leven waarin je geen intieme relatie aangaat omwille van een hoger ideaal.

Gerard de Korte, bisschop

Dat ben je niet als je gehuwd bent?
,,Natuurlijk, natuurlijk, er zijn ook predikanten die gehuwd zijn. Maar Paulus zegt in een van zijn brieven: degene die niet gehuwd is, is met een onverdeeld hart beschikbaar voor God. Vergis je niet: celibatair leven is een positieve keuze, dus niet tegen het huwelijk, maar voor een leven waarin je geen intieme relatie aangaat omwille van een hoger ideaal: de verbondenheid met Christus. Door het celibaat heb je de zorgen voor een gezin niet.’’

In Zuid-Amerika hebben de bisschoppen gezegd: het celibaat hoeft niet per se meer.
,,Nee, nee, nee. Wat ze daar hebben gedaan,is vragen om een tweede categorie priesters. Ze willen de sacramenten kunnen vieren en met name ook de eucharistie en hebben daar niet genoeg priesters voor. Dat is de diepste reden.”

Word ik slechter bediend door een niet-celibataire pastoor?
,,Nee, het is niet meer of minder of hoger of lager.’’

Maar als beide even goed functioneren, waarom zou je dan nog celibataire priesters moeten hebben?
,,Omdat het celibaat een eigen keuze is. Omdat mensen zo gegrepen zijn door God, dat ze daardoor afzien van het huwelijk. Zoals religieuzen in het klooster bijvoorbeeld ook afzien van bezit.’’

De Kruisheren van Sint Agatha zeggen allemaal: het celibaat is echt een opoffering.
,,Bij tijd en wijle is dat ook zo, net als trouw zijn in het huwelijk. Het leven is niet altijd even gemakkelijk, als het gaat om de keuzes die je hebt gemaakt. Ik ben 64 en heb al heel lang geleden de gelofte afgelegd. Ik leef al heel lang celibatair en door de bank genomen op een vrij gelukkige manier. Natuurlijk kan het af en toe gevoelens van eenzaamheid opleveren, maar er staat zo veel tegenover.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.