Foto ter illustratie
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie © Getty Images/iStockphoto

Het geheime afluistergenootschap van Maximator bleef vijftig jaar onder de radar

Enkele aanwijzingen zetten de Nijmeegse hoogleraar Bart Jacobs op het spoor van Maximator; een geheim afluistergenootschap. Een onthulling van jewelste.

Maximator klinkt als een titel van de zoveelste Marvel-productie met een in gekleurde maillots gehulde sterrencast. Het verhaal over Maximator zou zich inderdaad lenen voor een speelfilm. Echter zónder vliegende superhelden en mét medewerkers van inlichtingendiensten van vijf Europese landen, waaronder Nederland, die wel supergedisciplineerd de kaken op elkaar hielden over hun afluistergenootschap.

Dat genootschap bleef bijna vijftig jaar geheim, totdat Bart Jacobs onlangs het bestaan van Maximator onthulde. Dat deed de Nijmeegse hoogleraar computerbeveiliging aan de Radboud Universiteit met een publicatie in het Britse tijdschrift Intelligence and National Security. 

Dit opzienbarende verhaal is wat ondergesneeuwd door het coronanieuws en in dat opzicht niet zo handig getimed, beaamt Jacobs. Maar op zijn speelveld heeft de Nijmeegse hoogleraar wel degelijk net een homerun geslagen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.