Een illustratie uit het boek ‘Van kind naar Sint’
Volledig scherm
PREMIUM
Een illustratie uit het boek ‘Van kind naar Sint’ © Hester van de Grift

Hoe vertel je je kind de waarheid over Sinterklaas?

Sinterklaas bestaat niet. Als kinderen 8 jaar zijn vertellen we ze botweg dat het allemaal nep is. Dat kan anders, dacht schrijfster Marlies Martens.

Je kind gaat naar groep 5. De surprises beginnen, het sprookje van Sinterklaas is voorbij. Wanneer zeg je het? Hoe zeg je het?

Marlies Martens uit Arnhem wist precies hoe dat proces bij haar dochters zou verlopen. Ze zouden steeds meer vragen stellen aan hun moeder, waarna zij ze langzaam en subtiel de waarheid uit de doeken zou doen.

Maar de vragen kwamen niet.

Lompe manier

Marlies Martens (rechts) en illustrator Hester van de Grift met hun boek ‘Van kind naar Sint’.
Volledig scherm
Marlies Martens (rechts) en illustrator Hester van de Grift met hun boek ‘Van kind naar Sint’. © Rolf Hensel

Dochter Evi ging naar groep 5, deed mee aan het maken van de surprises, maar stond daarna ook weer aandoenlijk bij een denkbeeldige schoorsteen te zingen. Het kon voor haar allemaal naast elkaar bestaan. Martens: ,,Ik vroeg me af: wacht ik nu tot een klasgenoot haar op een lompe manier zegt hoe het zit? Of verzin ik zelf een manier?”

Martens koos voor het laatste. ,,Om tegen mijn kinderen te zeggen dat wij cadeaus kopen, die in een zak stoppen en voor de deur zetten, vond ik geen recht doen aan het feest. Het is ook echt meer dan dat. We vinden in Nederland het sinterklaasfeest heel belangrijk. Zo belangrijk dat we er zelfs al jaren ruzie over maken. Maar als onze kinderen 8 jaar zijn vertellen we ze botweg dat het allemaal nep is. Om die reden hebben velen ook geen goede herinnering aan het moment dat ze erachter kwamen dat Sinterklaas niet bestaat. De magie van Sinterklaas eindigt dan met boosheid en teleurstelling.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.