Volledig scherm
PREMIUM
Jos Lamers op de kade in Tolkamer, de plek die de kracht én het belang van het Gelders Eiland symboliseert. ,,We zijn assertiever en zelfbewuster dan de meeste andere inwoners van de Liemers.'' © DE GELDERLANDER

'Het Koninkrijk der Nederlanden is op het Gelders Eiland ontstaan'

de grensWie voelt zich Achterhoeker, wie inwoner van de Liemers? Waar ligt de grens tussen beide regio's? Deze zomer zoeken we antwoorden in steden, dorpen en buurtschappen.

De naam Herwen werd voor het eerst in documenten in het jaar 870 genoemd. Tot 1818 was het een zelfstandige gemeente. Op 1 januari van dat jaar werd een deel toegevoegd aan de gemeente Pannerden, een ander deel werd samengevoegd met grondgebied van Lobith tot de gemeente Herwen en Aerdt.

Op 1 januari 1985 werd die gemeente Herwen en Aerdt onderdeel van de gemeente Rijnwaarden. Vanaf begin dit jaar hoort Rijnwaarden bij Zevenaar, nadat de gemeenteraad had besloten dat de gemeente te klein was voor een zelfstandig voortbestaan.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers