Volledig scherm
PREMIUM
Joop Boxstart, op een herkenbaar stukje Wehl. ,,Dit is een mooi en keurig dorp. Er gebeuren geen gekke dingen.'' © DE GELDERLANDER

Wehl was Duits en Nederlands

de grensWie voelt zich Achterhoeker, wie in-woner van de Liemers? En waar ligt de grens tussen beide regio's? Deze zomer zoeken we antwoorden in steden, dorpen en buurtschappen.

De naam Wehl (of Weel) wordt al in 1200 in bepaalde akten genoemd. Vanaf 1406 viel het onder de Kleefse graven, vier eeuwen later werd het Pruisisch. Wehl vormde een administratieve eenheid met Zeddam. In de Franse tijd werd het als deel van Zeddam door Pruisen afgestaan aan Nederland. Op 17 december 1813 werd Wehl losgemaakt en werd het als zelfstandige gemeente aan Pruisen teruggegeven. Door het Weense Congres, na de val van Napoleon, werd de gemeente Wehl op 1 juni 1816 weer Nederlands. Op 1 januari 2005 werd de gemeente opgeheven en bij Doetinchem gevoegd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Harde kern Ajax-fans massaal naar Doetinchem om kampioensfeest te vieren, met of zonder wedstrijdkaartje

    Harde kern Ajax-fans massaal naar Doetinchem om kampioens­feest te vieren, met of zonder wedstrijd­kaartje

    Doetinchem moet zich op gaan maken voor een Amsterdamse invasie, als het aan de F-Side ligt, de harde kern van Ajax-supporters. Zij willen daar hun eventuele kampioenschap vieren, ook al hebben ze geen kaartje voor de wedstrijd. Ze vinden dat ze te weinig kaarten krijgen voor de uitwedstrijd tegen De Graafschap en zijn boos dat de wedstrijd is verplaatst. Drie jaar geleden kwamen Ajax-supporters ook hun kampioenschap ‘vieren’, dat ging toen helemaal mis.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek