Angelique Hummel: 'Mijn hele leven actie gevoerd'

de nieuwe marikensFotograaf Sara Donkers en Gelderlander-redacteur Geert Willems portretteren sterke vrouwen in stad en streek. Vandaag Angelique Hummel (1950), die mensen helpt in strijd tegen instanties.

Volledig scherm
Angelique Hummel. © Sara Donkers
Quote

Ik kan er niet tegen als mensen alleen maar als slachtof­fer achterover leunen en de wereld de schuld geven

,,Eigenlijk heb ik mijn hele leven actie gevoerd. Mijn eerste demonstratie was tegen de Amerikanen, die in Brunssum de basis AFCENT openden. Ik was er met een handjevol PSP'ers, de partij waar ik heel even lid van was. De PSP was voor mij te kakkineus. Tijdens een congres knapte ik er helemaal op af toen partijleider Andrée van Es de verkiezingszege wilde vieren met oesters. Dat was voor mij veel te bourgeois. Ik ben een arbeidersmeid, die eten geen oesters.

,,Ik groeide op in Hoensbroek. Mijn grootvader en vader waren vanuit Drenthe verhuisd naar Limburg om in de mijnen te werken. Mijn grootvader was communist, mijn vader socialist. Dat was in een totaal katholieke omgeving dus niet echt gemakkelijk.

,,Ik ging op mijn 18de de verpleging in, in 'Holland'. Na de verpleging deed ik een opleiding tot edelsmid en zat op de kunstacademie. Ik volgde ook de hbo-opleiding sociaal-juridische hulpverlening. Dat lag mij toch meer. Toen ik in 1979 in Nijmegen kwam, werd ik actief in de vrouwenbeweging en hielp bij het opzetten van de meisjes- en vrouwentelefoon.

,,Met een aantal mannen richtte ik Drukkerij Stempel op. We maakten drukwerk voor de kraakbeweging en non-profitorganisaties. Verder werkte ik mee aan twee films over seksueel misbruik binnen het gezin. In 1986 kreeg ik mijn zoon, het belangrijkste ooit in mijn leven. Hem heb ik in mijn eentje opgevoed.

,,Ik werd lid van de SP toen Geert Wilders als gedoger in het kabinet kwam. Nu ben ik al zeven jaar actief voor de Hulpdienst van de SP. We helpen mensen die er zelf niet meer uitkomen. We helpen bij problemen met huisbazen, woningcorporaties en uitkeringsinstanties. Vaak geldt: hoe groter de organisatie hoe slechter de service. Ik kan er niet tegen als mensen alleen maar als slachtoffer achterover leunen en de wereld de schuld geven. Vaak is steun van de Hulpdienst voldoende om m
ensen weer vooruit te helpen.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Verkeersellende rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?
    stem

    Verkeersel­len­de rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?

    NIJMEGEN - Door grootschalig werk aan de Nijmeegse Waalbrug wordt de komende anderhalf jaar grote drukte in het verkeer in en om de stad verwacht. De werkzaamheden beginnen aanstaande vrijdag. De gemeente Nijmegen probeert mensen te stimuleren om de fiets te pakken. Ook willen ze cadeautjes gaan uitdelen aan automobilisten die de spits mijden. Maar hoe ben jij van plan om te gaan met de verwachte drukte?

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.