Annelies Manders: 'Ieder met respect behandelen'

De Nieuwe MarikensDe Nijmeegse fotograaf Sara Donkers en redacteur Geert Willems gaan op zoek naar sterke vrouwen in stad en streek. Dit keer Annelies Manders (54) van Kledingbank Nijmegen en omstreken.

Volledig scherm
Sara Donkers Nieuwe Marikens Annelies Manders © Sara Donkers

,,Opgegroeid ben ik in de Kolpingbuurt en daarna zijn we verhuisd naar Hatert. Ik ben 100 procent Nimweegs. Nou ja, ik heb wel twee of drie jaar in Wijchen gewoond, maar dat vond ik helemaal niks. Ik wilde eigenlijk zo snel mogelijk terug.

,,Als puber wist ik niet wat ik wilde. Ik ging naar de lhno, de huishoudschool, en moest kiezen. Kantoor? Zorg? Het werd winkel. Ik begon met werken bij Walraven, een buurtsuper in Hatert. Daarna heb ik nog allerlei baantjes gehad. In de beveiliging bijvoorbeeld. Zo werd ik portier van het MFC aan de Van Schevichavenstraat, dag- en nachtopvang voor drugs- en alcoholverslaafden. Dat was soms erg heftig.

,,Mensen die een epileptische aanval kregen, ik heb iemand dood zien gaan. Maar vanaf toen had ik wel een drijfveer: mensen helpen die het niet zo gemakkelijk hebben en door iedereen met de nek worden aangekeken.

,,Ik ging een opleiding volgen als helpende in de welzijn. Een dag per week naar school, drie dagen stage. Bij De Hulsen moest ik mensen begeleiden die van de straat kwamen. Opvangen, een luisterend oor zijn, het gezellig maken. Je moet iedereen met respect behandelen, dan krijg je het ook terug.
 Na die opleiding kon ik geen werk vinden. Op tv zag ik een reportage over een kledingbank. Dat moet er in Nijmegen ook komen, dacht ik.

Quote

Ik had geen geld, wist niet wat ik moest doen, maar met hulp van anderen lukte het toch

,,Ik had geen geld, wist niet wat ik moest doen, maar met hulp van anderen lukte het toch. Nu draait onze stichting bijna vijf jaar. We werken met 50 vrijwilligers, vorig jaar konden we 1.800 kledingpakketten uitdelen. Ieder jaar komt daar 30 procent bij. Gezinnen met een doorverwijzing kunnen hier ieder halfjaar twee kledingsetjes uitzoeken, kinderen drie. Onze trots is het uitgiftepunt, dat er uitziet als een echte kledingwinkel. Zonder kassa! Over een paar maanden is ons naaiatelier klaar, het heet Toffe Stoffen.’’

Lees over alle geportretteerde sterke vrouwen in ons dossier De Nieuwe Marikens.

Ken je ook een sterke vrouw? Tip De Gelderlander via redactie.nijmegen@gelderlander.nl.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.