Annemarie Haverkamp: schrijven is therapeutisch

De Nieuwe MarikensDe Nijmeegse fotograaf Sara Donkers en Gelderlander-redacteur Geert Willems portretteren sterke vrouwen in stad en streek. Vandaag schrijver en journalist Annemarie Haverkamp, hoofdredacteur van Vox en bekend van de column 'Job'.

Volledig scherm
Nieuwe Mariken Annemarie Haverkamp Sara Donkers © Sara Donkers
Quote

Job bleek een heel lieve jongen. Het frustreren­de was de wereld waar we in terechtkwa­men

,,Als kind schreef ik al brieven, dagboeken en zelfs een verhaal over een meisje dat een vaas had omgegooid. Ik ging culturele antropologie studeren, want ik wilde iets met vluchtelingen en minderheden doen. Ik studeerde keurig af, maar merkte al snel dat ik niet zo goed was in vluchtelingenwerk. Ik deed onderzoek naar het welzijn van Iraniërs en kon het niet loslaten. Ik lag wakker vanwege de ellende, kon geen afstand bewaren.

,,Ik solliciteerde dertig keer naar een baan in de journalistiek, maar kreeg alleen maar afwijzingen. Totdat ik bij krantenbedrijf Wegener aan een betaalde baan kon beginnen mét opleiding, speciaal bestemd voor academici.

,,Ik kwam uiteindelijk op de stadsredactie van De Gelderlander terecht. Ik werd zwanger, tegelijk met Máxima, en begon met de column 'Wij zijn zwanger'. Wat zou zij meemaken? Dat wilde ik niet onder mijn eigen naam doen, 'voor het geval er iets mis zou gaan'.

,,Het ging mis. Onze zoon heeft een chromosoomafwijking, waardoor hij ernstig gehandicapt is. Het was onzeker of hij zou blijven leven. Na vier weken kon ik de laatste column schrijven, waarin ik vertelde wat er was gebeurd. Ik kreeg ontzettend veel reacties.

,,Na vijf maanden ging ik weer aan het werk en ik wilde een nieuwe column over Job. Schrijven werkt altijd therapeutisch. Je maakt mooie stukjes over nare dingen. Job bleek een heel lieve jongen. Het frustrerende was de wereld waar we in terechtkwamen. De opvang, een fatsoenlijke stoel. Die ervaringen wilde ik delen.

,,Inmiddels is hij 14. Als het goed gaat met hem, gaat het goed met ons. We hebben geleerd de dingen die we willen doen, nú te doen. We leven intenser, omdat het altijd de laatste keer kan zijn. Na vijf boeken over Job werk ik nu aan mijn eerste roman. Een van de hoofdpersonen is een gehandicapte jongen, zeker wel. De eerste keer fictie is erg spannend, maar zoals Pippi Langkous al zei: 'ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan'.’’

Lees over alle geportretteerde sterke vrouwen in ons dossier De Nieuwe Marikens.

Ken je ook een sterke vrouw? Tip De Gelderlander via redactie.nijmegen@gelderlander.nl.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Verkeersellende rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?
    stem

    Verkeersel­len­de rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?

    NIJMEGEN - Door grootschalig werk aan de Nijmeegse Waalbrug wordt de komende anderhalf jaar grote drukte in het verkeer in en om de stad verwacht. De werkzaamheden beginnen aanstaande vrijdag. De gemeente Nijmegen probeert mensen te stimuleren om de fiets te pakken. Ook willen ze cadeautjes gaan uitdelen aan automobilisten die de spits mijden. Maar hoe ben jij van plan om te gaan met de verwachte drukte?

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.