Bea Peeters: 'Natuur moet je proeven en ruiken'

De Nieuwe MarikensDe Nijmeegse fotograaf Sara Donkers en Gelderlander-redacteur Geert Willems portretteren sterke vrouwen in stad en streek. Vandaag IVN-gids en opleider van natuurgidsen Bea Peeters (1944).

De tekst gaat onder de foto verder

Volledig scherm
Bea Peeters. © Sara Donkers
Quote

Ik ben een stad- en een natuurmeis­je. Ik probeer die twee zaken met elkaar te verbinden

,,Als natuurgids wil ik niet dat mensen op een excursie alleen maar horen hoe een plant heet. Ik laat altijd iets ruiken en proeven, bijvoorbeeld peperkers. Dan weet je waarom het zo heet. Zo komt het je lijf binnen en wordt de natuur een deel van je.

,,Ik merk dat bij sommigen de natuur heel ver weg is. Ik deed een keer een excursie met kinderen van de Weekendschool. Er was een jongen van 12 uit Neerbosch-Oost, die voor het eerst de Waal zag. ,,Wat is dit voor een water?'', vroeg hij. ,,Het lijkt wel een kleine zee.'' Toen heb ik uitgelegd wat een rivier is, dat deze in Zwitserland begint en er steeds stroompjes bij komen tot aan de zee.

,,Ik heb veel cursussen en academische leergangen gevolgd, omdat ik op mijn eigen manier kennis wil overdragen. Mijn specialisatie is water, met name grondwater.

,,Ik ben opgegroeid in het centrum van Nijmegen, maar kwam ook veel in de bossen rond de Duivelsberg. Ik ben een stad- en een natuurmeisje. Ik probeer die twee zaken met elkaar te verbinden. Ook in de stad is de natuur dichtbij, in de parken bijvoorbeeld.

,,Ik heb dan ook een tweede liefde. Ik ben al ruim dertig jaar betrokken bij Open Monumentendag. Ik ben zeer geïnteresseerd in de geschiedenis van Nijmegen en andere steden. Als ik naar een stad ga, is dat er meestal een met historie.

,,Mijn ouders hebben een zaak in kerkelijke kunst gehad. Zo heb ik het Rijke Roomsche Leven meegekregen. Ik ga niet naar de kerk, maar geloof wel dat er iets is. De grotere godservaring kan ik krijgen in de Overasseltse en Hatertse Vennen. Of als je in het Nederrijk plots een ree recht in de ogen kijkt.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.