Birgit Hendriks: 'Heel Europa belt me nu'

de nieuwe marikensDe Nijmeegse fotograaf Sara Donkers en redacteur Geert Willems gaan op zoek naar sterke vrouwen in stad en streek. Vandaag Birgit Hendriks (1962), oprichter en eigenaar van Binnenstadservice Nijmegen, dat binnenkort tien jaar bestaat.

Volledig scherm
Birgit Hendriks. © Sara Donkers
Quote

Mijn tweede studie wilde ik zelf betalen, dus werkte ik zeven jaar als buschauf­feur

,,Enkele jaren heb ik gewerkt als binnenstadmanager om het centrum van Nijmegen aantrekkelijk en bereikbaar te houden. Ik had te maken met bewoners, ondernemers en de gemeente. Ik hield me overal mee bezig. Het ene moment ging het over overlast door graffiti, het andere over winkeldiefstal. Ik sprak over bouwplannen en regelde ijsbanen op de Grote Markt en in het Valkhofpark. Voor die tijd werkte ik bij de avondopleiding bedrijfskunde van de universiteit. Maar na tien jaar wilde ik iets anders.

,,Een van de grote problemen in het centrum was de overlast van veel en grote vrachtwagens. De ondernemers ergerden zich en de bewoners klaagden. De vrachtwagens brachten vaak kleine pakketten die afgeleverd moesten worden. Als binnenstadmanager mocht ik er niet mee beginnen, omdat die projecten in veel steden waren mislukt. Daarom stopte ik als manager en begon ik met Max Prudon de Binnenstadservice. 

,,We ontvangen spullen buiten het centrum, kleine volumes, en leveren ze uit met busjes of bakfietsen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een paar dozen met schoenen, waar vroeger een truck voor naar de binnenstad moest rijden. We begonnen in 2008 en direct daarna brak de crisis uit. Bij vervoerders kregen we geen enkel contract los. Maar we hebben het gered.

,,Een vrouw in de mannenwereld van de logistiek is bijzonder, dus men gunde me wat. Ik heb als consultant opgetreden voor andere steden. Er is een Binnenstadservice in Den Bosch, Rotterdam en Maastricht. We bestaan tien jaar. Meestal houdt zo'n initiatief het niet lang vol. Heel Europa belt nu: jullie doen aan stadsdistributie en bestaan nog. Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?

,,Ik kom uit een gezin met acht kinderen. Mijn vader had Houthandel Emmerik, mijn moeder was huisvrouw. Ik was al vroeg zelfstandig. Mijn tweede studie wilde ik zelf betalen, dus werkte ik zeven jaar als buschauffeur. Ik heb altijd willen werken, ook toen ik kinderen kreeg. Tijdens mijn zwangerschapsverlof zat ik alweer met mijn neus tegen de ruit naar buiten te kijken.’’

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.