Cathy van Beek: 'Zo vrij als een vogeltje in de lucht'

De Nijmeegse fotograaf Sara Donkers en Gelderlander-redacteur Geert Willems gaan op zoek naar sterke vrouwen in stad en streek. Vandaag Cathy van Beek (1956), die eind 2017, na haar afscheid als bestuurder van het Radboudumc, een bedrijf begon.

Volledig scherm
Cathy van Beek Nieuwe Mariken Sara Donkers © Sara Donkers
Quote

Meatless maandag roept weerstand op, want sommigen vinden dat de werkgever zich niet met het eten moet bemoeien

,,Toen ik wegging als bestuurder van het Radboudumc en voor mezelf begon, was dat spannend. Ik was altijd in dienst geweest, ik hoorde vanzelf ergens bij. Dat vond ik gezellig. Ik kom uit een gezin van tien broers en vijf zussen en ben gewend aan gezelschap. Ik kan nu worden ingehuurd: zorg en duurzaamheid zijn mijn specialiteiten. Ik werk een dag voor het Radboudumc en een dag voor de universiteit. Ze hebben beide groene ambities en willen die uitdiepen. Ik ben voor het ministerie van VWS kwartiermaker duurzaamheid geworden van de zorg in Nederland.

,,Ik voer veel gesprekken en vecht tegen het negatieve imago. Groen is niet links en voor geitenwollen sokken. Duurzaamheid is van iedereen. Een 'groene' operatiekamer kan kosten besparen, nu wordt er veel weggegooid. Chirurgen en verpleegkundigen ergeren zich dagelijks aan de grote hoeveelheid afval. En waarom moeten de monitoren elke tien jaar vervangen worden? Als ze gereviseerd worden, kunnen ze tien jaar langer mee. E-health voorkomt dat patiënten telkens naar het ziekenhuis moeten reizen.

,,Dialyse kan ook thuis en 's nachts, waardoor de patiënt overdag naar werk en school kan. De röntgencontrastvloeistof die bij onderzoek wordt gebruikt, is slecht biologisch afbreekbaar. Bij duurzaamheid hoort ook een healthy personeelsbeleid. Binnen twee jaar wordt de hele campus rookvrij, schat ik. Elke week is er een meatless maandag in het restaurant. Dat roept weerstand op, want sommigen vinden dat de werkgever zich niet met het eten moet bemoeien.

,,Ik ben gewend aan mijn nieuwe leven. Ik zit veel in de trein. Daar kan ik lekker werken en ik voel me er zo vrij als een vogeltje in de lucht. Ik zie mijn man vaker, omdat ik meer thuis ben. Ik ben wel druk met mijn administratie en dat is helemaal niet leuk.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.