Deirdre Angenent: Operaster en tijd voor gezin

De Nieuwe MarikensDe Nijmeegse fotograaf Sara Donkers en De Gelderlander-redacteur Geert Willems gaan verder op zoek naar sterke vrouwen in stad en streek. Rijzend operaster Deirdre Angenent (33) was vorige week vrijdag te zien in Mozarts 'La Clemenza di Tito' in de Vereeniging.

Volledig scherm
Deirdre Angenent Nieuwe Mariken Sara Donkers © Sara Donkers

,,De opera vanavond in de Vereeniging voelt als een thuiswedstrijd. Het is voor het eerst dat ik er sta met een groot orkest. Vroeger gingen wij er met onze ouders naar toe. Die zaten allebei in het Nijmeegs Bachkoor en hadden daar hun uitvoeringen. Geweldig, vooral vanwege de bitterballen na afloop, haha. Er komen vanavond zeker vijftig bekenden, dus ik moet zorgen voor veel  bitterballen.

,,Op de middelbare school, ik zat op de NSG, volgde ik al een vooropleiding voor het conservatorium. Saxofoon, want zingen ging toen nog niet zo goed. Mijn stem was nogal hees, omdat ik die verkeerd gebruikte. Ik heb veel logopedie gehad, want zingen vond ik toch het leukst. Ik ging eerst Nederlands studeren op de HAN, na een jaar ging ik er het conservatorium bij doen. Dat was wel druk, ja, maar zingen voelde als vrije tijd. Ik heb zelfs een jaar Nederlands gegeven maar dat vele praten brak me op. Ik deed inmiddels de Opera Academie, heel intensief. In twee jaar moest ik vier operarollen helemaal uitvoeren. 'La Clemenza di Tito' was er een van. 

,,Toen ik klaar was met de academie, kreeg ik mijn eerste kind. In drie jaar hebben we drie prachtige kinderen gekregen. De carrière moest even in de koelkast, dat was voor mij persoonlijk niet altijd makkelijk. Ook de agenten waren er niet blij mee. Je moet meestal audities doen voor rollen die je pas over twee jaar gaat vertolken. Dat gaat niet met zo'n buik. Ik wilde de top bereiken, maar ook kinderen samen met mijn man. Nu zijn ze 4, 5 en 6 en gaan ze naar school. Mijn ouders wonen naast ons en die kunnen veel oppassen.

,,In 2013 en 2014 heb ik aan veel competities mee gedaan en die waren zeer succesvol. Eerste in Boekarest, derde in Istanboel, derde in Sydney, derde in Milaan. Sindsdien gaat het fantastisch. Ik ben nog een jonkie en leer nog veel van mijn ervaren collega's. Energie verdelen bijvoorbeeld, niet alles geven in het begin. Dat geldt ook voor het dagelijks leven. Mijn droom is om drie of vier producties per jaar te doen en ook nog genoeg tijd te hebben voor mijn gezin.''

Lees over alle geportretteerde sterke vrouwen in ons dossier De Nieuwe Marikens.

Ken je ook een sterke vrouw? Tip De Gelderlander via redactie.nijmegen@gelderlander.nl.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.