Didi Braat: 'Soms lukt het ook niet met ivf'

Gelderlander-redacteur Geert Willems portretteren sterke vrouwen in stad en streek. Vandaag gynaecoloog Didi Braat (1954) in het Radboudumc, die in 2001 de eerste vrouwelijke hoogleraar voortplantingsgeneeskunde werd.

De tekst gaat onder de foto verder

Volledig scherm
Didi Braat. © Sara Donkers
Quote

Mannen met kanker laten voor een chemo hun zaad invriezen, gek genoeg gebeurt dat veel minder met eicellen of embryo's bij vrouwen

,,Na de eerste bevalling die ik als co-assistent meemaakte, wist ik dat ik hiermee verder wilde. Wat een life-event, met al die emoties! Ik ben gepromoveerd op het voorkómen van meerlingen. In die tijd werden er regelmatig drie- en vierlingen geboren, omdat er meerdere embryo's werden teruggeplaatst.

,,Het werd als iets goeds beschouwd, zo'n gezin kreeg dan zelfs gratis luiers. Maar er zitten risico's aan meerlingen. De baby's worden vaak te vroeg geboren, liggen dan lang in de couveuse en krijgen op latere leeftijd soms leerachterstanden. Nu kiezen we voor één of twee embryo's, de overige vriezen we in.

,,Ik voel het als mijn maatschappelijke verantwoordelijkheid om zaken aan te kaarten. In Nederland stellen veel vrouwen hun zwangerschap uit. Dat mag natuurlijk, ik wil niet betuttelen, maar iedereen moet zich wel bewust zijn van de risico's. Het wordt moeilijker om zwanger te worden en de kans op een miskraam is groter. Ik vind dat er op scholen al over gesproken moet worden, dus niet alleen over anticonceptie en soa's. Ik zelf heb mijn kinderen gekregen toen ik 36 en 39 was. Daartussen heb ik twee miskramen gehad. Ik maak me er sterk voor dat vrouwen al tijdens hun opleiding tot medisch specialist zwanger worden, als ze dat willen.

,,Mannen met kanker laten voor een chemo hun zaad invriezen, gek genoeg gebeurt dat veel minder met eicellen of embryo's bij vrouwen. Daar probeer ik iedereen bewust van te maken. Niet alleen de vrouwen zelf, maar ook de verwijzers in de ziekenhuizen. Lang was het idee: zorg dat je beter wordt. Nu steeds meer mensen genezen van kanker, blijkt de kinderwens heel belangrijk. Bovendien geeft zo'n behandeling nieuwe hoop.

,,Het is dankbaar werk, zeker, maar soms lukt het ook met ivf niet om zwanger te worden. Daar heb ik het vaak al in het begin over. Hoe lang wil je doorgaan? Mensen stellen hun vakantie uit, kopen geen ander huis. Als het steeds misgaat, komt er een moment dat je ermee op moet houden. Om verder te kunnen met je leven, al gaat het verdriet nooit over.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.