Floortje Agema: 'Ik vecht veel tegen mezelf'

De Nieuwe MarikensFotograaf Sara Donkers en redacteur Geert Willems gaan op zoek naar sterke vrouwen in stad en streek. Vandaag Floortje Agema (43) die jaarlijks Wereldlichtjesdag in de Stevenskerk organiseert.

Volledig scherm
Sara Donkers Nieuwe Mariken Floortje Agema © Sara Donkers

,,Ik werk één à twee dagen per week in het mortuarium van Radboudumc. We halen de infusen eruit bij overleden patiënten, maken hen weer toonbaar als ze een ernstig ongeval hebben gehad en kleden ze aan in samenspraak met de nabestaanden. Het heeft altijd veel impact op me, maar tegelijk kost het me ook weer niet zo veel moeite. Omdat het belangrijk werk is. We doen het met z'n vijven, ik heb het vak geleerd van mijn collega's.

,,Tot voor kort zei ik altijd: dit doe ik erbij. Maar nu is het mortuarium voor mij het belangrijkste geworden. Ik geef verder trainingen over omgaan met verlies. Ik leer mensen van uitvaartondernemingen onder meer hoe ze werk kunnen maken van verhalen in toespraken, zodat het niet alleen een opsomming wordt van gebeurtenissen. Vrijwilligers van het Ronald McDonaldhuis train ik in het omgaan met rouw en verdriet. Vorig jaar is er een boek van me uitgegeven: Jij wordt gekend. Daarin staan teksten die ik ooit heb uitgesproken als ritueelbegeleider en op Wereldlichtjesdag. Het staat bij veel uitvaartbegeleiders in de kast. Ze mogen de teksten gebruiken, maar wel met bronvermelding.

,,Toen ik 20 was - ik zat in het tweede jaar scheikunde - heb ik mijn moeder ondersteund, die depressief werd. Ik was er voor haar, ze leunde zwaar op me. Ik wilde haar weer gelukkig maken! Ook probeerde ik twee jongere broertjes op te vangen. Toen ze toch een einde aan haar leven maakte, voelde ik me erg schuldig. Natuurlijk zei iedereen: 'dat hoeft helemaal niet'. Maar dat helpt niets. Toen heb ik leren dragen. Ik was altijd bezig met denken, daarna was dat voelen geworden.

Quote

Toen ze toch een einde aan haar leven maakte, voelde ik me erg schuldig

,,Sindsdien probeer ik mezelf altijd in te prenten, dat ik het niet iedereen naar de zin hoef te maken. Maar dat blijft een gevecht. In mijn hoofd voelt het anders dan in mijn buik. De meeste dingen die ik me voorneem, vind ik heel spannend. Maar ik doe ze toch. Ook dan vecht ik veel tegen mezelf. Meestal win ik.''

Lees over alle geportretteerde sterke vrouwen in ons dossier De Nieuwe Marikens.

Ken je ook een sterke vrouw? Tip De Gelderlander via redactie.nijmegen@gelderlander.nl.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.