Giselle Schellekens: Ik voel me voor het eerst geworteld

de nieuwe marikensDe Nijmeegse fotograaf Sara Donkers en Gelderlander-redacteur Geert Willems gaan op zoek naar sterke vrouwen in stad en streek. Vandaag Giselle Schellekens (1989), die als 24-jarige raadslid werd voor de PvdA, na een jeugd in Afrika en Nicaragua.

Volledig scherm
Giselle Schellekens. © Sara Donkers

,,Als kind woonde ik lang in Nairobi. Mijn vader was onderwijskundige en deed projecten in ontwikkelingslanden. Ik zat dagelijks in een mooie bus naar school, met een mooi uniform, en zag buiten andere kinderen lopen met afgetrapte schoenen en oude kleren. In het laatste jaar in Kenia hebben we heftige dingen meegemaakt: de aanslag op de Amerikaanse ambassade, de eerste escalatie na de verkiezingen en verkrachtingen op straat. Een buurvrouw vroeg ons om hulp omdat er in haar huis geschoten werd. Veiligheid is niet overal vanzelfsprekend.

,,Op mijn 15de kwamen we in Nijmegen wonen. Ik voelde me hier niet meteen op mijn plek. Op het Canisius College moest ik een toelatingstest doen met vragen over de gemiddelde lengte van de Nederlandse man. Die wist ik niet. Ik ging naar het vmbo, waar ik meteen bleef zitten. Later op het mbo had ik moeite me te motiveren. Ik kreeg een studiebeurs van stichting De Beide Weeshuizen voor jongeren in nood. Daarmee kon ik verkort het mbo doen. Mijn eerste salaris heb ik aan de stichting overgemaakt, met een handgeschreven bedankbrief.

,,Na de HAN en een master op de Radboud Universiteit ben ik aan de slag gegaan bij SPARK, een organisatie die jongeren in fragiele gebieden steunt bij onderwijs en ondernemerschap. Daarvoor reis ik veel naar het Midden-Oosten. We kunnen 8.000 beurzen toekennen, maar er zijn veel meer aanmeldingen. De stichting zit in Amsterdam en daarom verhuis ik naar Utrecht. Ik stop als raadslid. Met mijn ervaring als voorzitter van de medezeggenschapsraad van de HAN kwam ik bij de PvdA terecht. Eerst als bestuurslid, later als raadslid. Toen pas hoorde ik dat mijn opa Jacques de Leeuw 25 jaar fractievoorzitter was van de KVP.

,,Ik ben verliefd geworden op Nijmegen, met al die lieve mensen. Ik kom zeker terug. Ik voel me voor het eerst geworteld.’’

Lees over alle geportretteerde sterke vrouwen in ons dossier De Nieuwe Marikens.

Ken je ook een sterke vrouw? Tip De Gelderlander via redactie.nijmegen@gelderlander.nl.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Ranomi Kromowidjojo gaf kinderen van Aqua Novio zwemles. En beantwoordde vragen.
  PREMIUM
  VIDEO

  Ranomi Kromowidjo­jo gaf kinderen van Aqua Novio zwemles. En beantwoord­de vragen.

  NIJMEGEN - De jeugdleden van zwemvereniging Aqua Novio ’94 staan haar op het parkeerterrein van het Erica Terpstrabad op een muurtje op te wachten. Gejuich als Ranomi Kromowidjojo het terrein op rijdt: hun heldin en meervoudig Olympisch kampioen. ‘Kromo’ geeft de kinderen een clinic als bedankje voor de 3.309 euro die de vereniging dit jaar bijeenbracht voor Unicef. ,,Het geld dat jullie en andere zwemclubs hebben opgehaald, gaat naar kinderen in Syrië.’’
 2. Molenhoeks Makkie: ‘geen makkie, wel heel mooi’

  Molenhoeks Makkie: ‘geen makkie, wel heel mooi’

  MOLENHOEK - Na een luid kanonschot - een verwijzing naar de 444-jarige herdenking van de Slag op de Mookerhei - startten zondagochtend zo’n 1250 lopers tussen 6 en 89 jaar hun cross over de hei. Vanaf de sfeervolle markt, met vendeliers, muzikanten en figuranten in kledij van weleer, ging het de stille Mokerschans op. ,,Een killer”, volgens initiatiefnemer Arthur Hofstad. ,,Het Makkie is dan ook niet bepaald een makkie, maar wel erg mooi.”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.