Greet Rijnders: 'Ik geniet als de mensen blij zijn'

de nieuwe marikensDe Nijmeegse fotograaf Sara Donkers en Gelderlander-redacteur Geert Willems gaan op zoek naar sterke vrouwen in stad en streek. In deze aflevering Greet Rijnders (1953), die vele activiteiten organiseert voor bewoners van het Waterkwartier.

Volledig scherm
Greet Rijnders Nieuwe Mariken Sara Donkers © Sara Donkers
Quote

Soms proberen we een spelletje, maar meestal willen ze verhalen vertellen over hoe het vroeger was

,,Sinds 1974 woon ik in Nijmegen. Ik ben geboren en getogen in Vinkeveen, aan de plassen. Daar was ik erg actief in het dorpshuis waar regelmatig bekende artiesten optraden. De Dizzy Man's Band, The Cats, Robert Long. Veel van die mensen kende ik persoonlijk. Er woonden ook bekende voetballers, ik liep regelmatig naar binnen bij Johan Cruijff en Sjaak Swart.

,,Bij een van die optredens in Vinkeveen was mijn latere man aanwezig, nu mijn ex. Hij kwam uit het Willemskwartier. Zo kwam ik in Nijmegen terecht. Eerst in Malvert. Ik woon nu 40 jaar in het Waterkwartier. Het was wennen, hoor. Ik vond de taal lastig. Mijn man ging vissen en mijn schoonmoeder zei: 'Maak brood en doe het in een tuutje'. Ik had geen idee. Dus stond ik daar maar een beetje. Totdat ze zelf het plastic boterhamzakje uit de kast pakte.

,,Ik heb vier dochters en tien kleinkinderen. De meesten zijn al groot. Ik hoef niet meer zo vaak op te passen. Zeven jaar geleden werd me gevraagd of ik mee wilde helpen bij een feest van woningcorporatie Portaal in de wijk. Dat was het begin van een lange rij nieuwe activiteiten waar ik bij betrokken raakte. Sinterklaas kwam terug in de wijk, kindercarnaval, het multicultureel festival, de kabelbaan in het Westerpark, kerstmarkt, rommelmarkt, paaseieren zoeken en een comité dat welkomsttassen brengt bij nieuwe bewoners.

,,Elke woensdag is er in wijkcentrum de Biezantijn 'soepie doen'. Mijn motto is: 'haal mensen uit hun isolement, zorg dat je ze verwent'. Soms proberen we een spelletje, maar meestal willen ze verhalen vertellen over hoe het vroeger was. Samen met oudere bewoners hebben we een recept gemaakt voor aardappelsoep. Die aten mensen vroeger, omdat ze het niet breed hadden. Er zitten goedkope ingrediënten in en het is eerlijk, puur en voedzaam. Die soep heeft meegedaan aan de Nijmeegse competitie 'soepie doen'. We zijn tweede geworden.

,,Ik heb graag iets te doen en zit liever niet alleen thuis. Ik geniet ervan als mensen blij zijn.’’

Lees over alle geportretteerde sterke vrouwen in ons dossier De Nieuwe Marikens.

Ken je ook een sterke vrouw? Tip De Gelderlander via redactie.nijmegen@gelderlander.nl.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Ranomi Kromowidjojo gaf kinderen van Aqua Novio zwemles. En beantwoordde vragen.
  PREMIUM
  VIDEO

  Ranomi Kromowidjo­jo gaf kinderen van Aqua Novio zwemles. En beantwoord­de vragen.

  NIJMEGEN - De jeugdleden van zwemvereniging Aqua Novio ’94 staan haar op het parkeerterrein van het Erica Terpstrabad op een muurtje op te wachten. Gejuich als Ranomi Kromowidjojo het terrein op rijdt: hun heldin en meervoudig Olympisch kampioen. ‘Kromo’ geeft de kinderen een clinic als bedankje voor de 3.309 euro die de vereniging dit jaar bijeenbracht voor Unicef. ,,Het geld dat jullie en andere zwemclubs hebben opgehaald, gaat naar kinderen in Syrië.’’
 2. Molenhoeks Makkie: ‘geen makkie, wel heel mooi’

  Molenhoeks Makkie: ‘geen makkie, wel heel mooi’

  MOLENHOEK - Na een luid kanonschot - een verwijzing naar de 444-jarige herdenking van de Slag op de Mookerhei - startten zondagochtend zo’n 1250 lopers tussen 6 en 89 jaar hun cross over de hei. Vanaf de sfeervolle markt, met vendeliers, muzikanten en figuranten in kledij van weleer, ging het de stille Mokerschans op. ,,Een killer”, volgens initiatiefnemer Arthur Hofstad. ,,Het Makkie is dan ook niet bepaald een makkie, maar wel erg mooi.”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.