Ina Hol: 'Ik maak het liefst de moeilijkste puzzels'

De Nieuwe MarikensDe Nijmeegse fotograaf Sara Donkers en De Gelderlander-redacteur Geert Willems portretteren sterke vrouwen in stad en streek. Vandaag Ina Hol (49), directeur van Werkbedrijf Regio Nijmegen.

Volledig scherm
Ina Hol. © Sara Donkers

,,Ik houd van complexe situaties. Ik moet mezelf altijd uitdagen. Ik maak thuis altijd de meest ingewikkelde puzzels: cryptogrammen. Als het niet lukt, dan denk ik er nog heel lang over na totdat ik het wel weet.

,,In mijn werk heb ik dat ook altijd gezocht. Hier bij het Werkbedrijf zijn 2.400 mensen in dienst, onder anderen mensen die van zeven gemeenten afkomstig zijn. Die hadden allemaal hun eigen werkcultuur en moesten bij elkaar gebracht worden. Daarvoor was ik directeur bij de gemeente Nijmegen en adviseerde ik het gemeentebestuur. Dat was ook vaak schipperen met wensen van de politiek. En ik houd me bij de Vierdaagsefeesten bezig met de financiën. Geld hoort meestal ook bij de moeilijke klussen.

,,Ik ben de jongste van drie kinderen, een nakomeling. Mijn ouders wilden graag dat ik als eerste ging studeren. Die ambitie had ik ook. Mijn vader was hovenier bij het Kröller-Müller Museum en we woonden in een dienstwoning op het terrein van de Hoge Veluwe. Maar ik wilde Otterlo wel uit. Ik ging Mens en Arbeid studeren, eerst in Driebergen maar dat was superrood en voor mij veel te soft. Als je geen zin had, zeiden ze: ga maar lekker breien. Na een jaar stapte ik over naar Utrecht. Tijdens mijn studie werkte ik ook al, in de Edese wijk Veldhuizen. Een beruchte wijk, er wonen veel Marokkanen. Daar werkte ik met Marokkaanse vrouwen. 'Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid', was toen de kreet.

Quote

Als je geen zin had, zeiden ze: ga maar lekker breien

,,Ik wilde eigenlijk restaurateur worden. Van schilderijen. De beeldentuin van Kröller-Müller was mijn speeltuin, dus ik zag altijd veel kunstenaars. Ik heb de wereldberoemde beeldhouwer Henry Moore aan het werk gezien. Een indrukwekkende figuur. Maar ik was niet goed in natuur- en scheikunde, dus dat restaurateursvak werd niets. Ik heb schilderen nu wel als hobby. Ik houd van de oude meesters. Er hangen geen werken van me thuis hoor, die blijven mooi in mijn werkkamer.''

Lees over alle geportretteerde sterke vrouwen in ons dossier De Nieuwe Marikens.

Ken je ook een sterke vrouw? Tip De Gelderlander via redactie.nijmegen@gelderlander.nl.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.