Jeannine Liebrand bemoeit zich altijd overal mee

De Nijmeegse fotograaf Sara Donkers en redacteur Geert Willems portretteren sterke vrouwen. Vandaag Jeannine Liebrand (1953), recordhouder op de marathon voor vrouwen boven de 60 jaar.

Volledig scherm
Jeannine Liebrand. © Sara Donkers

,,Je mag mopperen en zeuren, maar dan moet je er zelf iets aan doen. Anders mond houden. Dat is de boodschap die ik van mijn ouders meekreeg en dat is een levensmotto geworden. Ik heb me altijd overal mee bemoeid. In mijn studietijd werd ik lid van de PvdA en was actief bij de Rooie Vrouwen, bij de atletiekclub zit ik in het bestuur en als Statenlid van Gelderland wilde ik op zoveel mogelijk plekken aanwezig zijn, om contact te houden met mijn achterban.

,,Nadat ik mijn gymnasiumdiploma had gehaald, dachten mijn ouders dat ik naar Schoevers zou gaan of onderwijzeres zou worden, net als mijn moeder. Ik wilde journalist worden. Maar op de school in Utrecht werd ik niet toegelaten. Uiteindelijk ben ik voorlichter geworden op diverse ministeries, bij PTT Telecom en het Pensioenfonds Metaalnijverheid.

,,In 1997 begon ik mijn eigen communicatiebureau. Een paar maanden later werd er borstkanker bij me geconstateerd. Ik was flink gevallen met de fiets en kwam bij de huisarts terecht. Ik zei iets over een knobbeltje. Hij sprak de historische woorden: 'Ik voel niks maar het zijn jouw borsten. Laat maar een foto maken.' Ik was toen 43 jaar. Ik ben geopereerd, bestraald en na vijf jaar genezen verklaard.

,,Een van mijn mooiste opdrachten was het boekje dat iedereen eind 2001 kreeg, met de nieuwe euromunten. Die tekst heb ik geschreven en is verspreid in een oplage van 14,6 miljoen. Een bestseller! Zoveel heeft Remco Campert er nooit gehaald, haha.

Quote

Ga een keer mee, zei hij. Ik was meteen sneller dan hij

,,Op zondag ging mijn man Jan altijd hardlopen en ik bleef dan alleen achter. We hadden wel drie zoons thuis, maar ik voelde me toch een hardloopweduwe. Ga een keer mee, zei hij. Ik begon in januari en in maart liep ik al mijn eerste wedstrijd, over 10 kilometer. Ik was meteen sneller dan hij. Ik heb nu een prijzenkast vol bekers en medailles. Ik heb de records op de halve en hele marathon voor vrouwen van 60-plus. Over een jaar ben ik 65 en kan ik weer nieuwe records lopen.’’

Lees over alle geportretteerde sterke vrouwen in ons dossier De Nieuwe Marikens.

Ken je ook een sterke vrouw? Tip De Gelderlander via redactie.nijmegen@gelderlander.nl.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.