Linde Schöne: 'Mijn verhaal is dat van Mariken'

De nieuwe MarikensDe Nijmeegse fotograaf Sara Donkers en Gelderlander-redacteur Geert Willems gaan op zoek naar sterke vrouwen in stad en streek. Vandaag: Linde Schöne (1993), die in 2014 als eerste zangeres tekende bij hiphoplabel Noah's Ark van rapper Jiggy Djé. Een jaar geleden volgde de grote doorbraak.

Volledig scherm
Linde Schöne. © Sara Donkers

,,Het is allemaal erg snel gegaan. Een jaar geleden kwam mijn debuut-EP Liefde van de vloer uit. Daarna is het losgebarsten. Drie keer De Wereld Draait Door, Noorderslag en een dag van tevoren kreeg ik te horen dat ik ook op Lowlands mocht spelen. Er was iemand uitgevallen.

,,De druk was toen hoog om een nieuw album te maken. Het is het bekende verhaal: je hebt 20 jaar voor je eerste plaat, een paar maanden voor je tweede. Dat werd de EP Linde in Nimma, geïnspireerd op het verhaal van Mariken van Nieumeghen. Ik heb het verhaal naar nu vertaald. Iemand die wanhopig op zoek is en vlucht in de verkeerde dingen, maar uiteindelijk zichzelf terugvindt.

,,Zo is het bij mij ook gegaan. Ik zat in een cirkel, was op zoek naar aandacht en zocht dat in slechte, verkeerde dingen. Ik was verslaafd aan avontuur. Ik ging vaak uit, had onenightstands en gebruikte drugs. Tot twee jaar geleden, toen ik een relatie kreeg met Morscha, bekend als dj Boeboe. Bij hem heb ik mezelf teruggevonden.

,,Op de Herman Brood Academie belandde ik in een manische psychose. Daarna kon ik niet meer terug. Hoe het kwam? Ik was 20 en kwam in het volwassen leven terecht. Ik blowde te veel. Ik appte iedereen lijpe dingen zoals 'Ik ben Jezus'. Dat duurde drie maanden, behoorlijk lang, mijn ouders vingen me op zodat ik niet in een gesloten afdeling hoefde. Toen ging ik wel rock bottom, van 'Ik ben Jezus' werd het ineens: 'Ik ben niks'. Ik maakte wel tracks en kreeg een platencontract.

Quote

Ik ben boos geworden op mensen die precies dachten te weten hoe ik ben en hoe ik voel

,,Ik ben nu op zoek naar een nieuw verhaal voor een komend album, een mix van commercieel en vernieuwend, vrolijk met een donkere onderlaag. Ik wil nu graag 40 tracks maken, waar ik de tien beste uit kan kiezen. Ik treed op om geld te verdienen, maar ik wil tijd en rust om nieuwe nummers te maken. Ik ben boos geworden op mensen die precies dachten te weten hoe ik ben en hoe ik voel. Ook willen mijn vriend en ik elkaar wat meer ruimte geven.’’

Lees over alle geportretteerde sterke vrouwen in ons dossier De Nieuwe Marikens.

Ken je ook een sterke vrouw? Tip De Gelderlander via redactie.nijmegen@gelderlander.nl.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. LIVE: NEC met drie nieuwe basisklanten tegen beloften van PSV
    LIVE

    LIVE: NEC met drie nieuwe basisklan­ten tegen beloften van PSV

    NIJMEGEN - NEC treedt vanavond (aftrap 20.00 uur) tegen Jong PSV aan met drie nieuwe basiskrachten. Rens van Eijden speelt na ruim negen maanden weer een officieel duel bij de Nijmegenaren. De centrale verdediger kampte lange tijd met liesklachten. Ole Romeny en Jellert van Landschoot maken tegen de beloften uit Eindhoven eveneens hun rentree vanaf de eerste minuut. NEC wil de tweede periode in de eerste divisie succesvol van start gaan. Mis niets in het liveblog!

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.