Maria Knapen: 'leren met een zaklamp onder dekens'

De Nieuwe MarikensDe Nijmeegse fotograaf Sara Donkers en Gelderlander-redacteur Geert Willems gaan op zoek naar sterke vrouwen in stad en streek. Vandaag Maria Knapen (1938), al 79 jaar lerend en studerend.

Volledig scherm
Maria Knapen (79). © Sara Donkers

,,Ik ben een boerendochter uit het achterland van de Peel. Ik kom uit Nederweert-Eind. Jet Breukers en ik waren de enige twee meisjes uit het dorp die naar de mulo mochten. Omdat we zo goed konden leren. Maar ik moest wel studeren met een zaklamp onder de dekens. Mijn vader vond het maar niks, ik kon beter gaan werken. In het dorp werd veel geroddeld, de meesten vonden het maar aanstellerij. 

,,Verpleegster worden was voor mij een manier om weg te komen. Via mijn huisarts kwam ik in Tilburg terecht, in het St. Elisabeth Ziekenhuis, dat toen gerund werd door de Zusters van Liefde. Ik werkte  9 uur per dag, 6 dagen per week. Ik kwam pas geleden nog een loonbriefje tegen: ik verdiende 90 gulden per maand. We woonden intern en er mochten geen jongens op de kamer. Een collega van mij papte aan met een hoofdverpleger: ze zijn allebei ontslagen. Dat meisje kon daarna nergens meer aan de slag. Daar kan ik nu nog steeds boos om worden.

,,Ik was heel katholiek. Dat was er zo in geramd. Over liefde en seks praatten we nooit. Dus besloot ik uiteindelijk maar in het klooster te gaan en mijn liefde aan Jezus te geven. Ik zat in een een orde waar we niet mochten praten. Ik heb het tweeënhalf jaar volgehouden. Ik moest juist praten, omdat het niet goed met me ging. Ik heb daarna therapie op therapie gehad. Ik wil er niet veel over zeggen, maar mijn jeugd was helemaal niet fijn. Ik kwam uit een slecht nest.

Quote

Ik zat in een een orde waar we niet mochten praten, dat heb ik tweeënhalf jaar volgehou­den

,,Daarna ging ik weer aan het werk in het ziekenhuis. Op de obstetrie-afdeling van de Radboud, later in Utrecht. Daar was het heel anders, de professor daar deed aan familyplanning. Pillen voor vrouwen, abortus. 'Heb je daar moeite mee?', vroeg hij me. 'Ik wil alles leren', antwoordde ik. In Leiden werkte ik op de research-afdeling en had geen nachtdiensten meer. Zo kon ik kunstgeschiedenis studeren. Na mijn pensioen kwam ik terug in Nijmegen. Ik volg nog steeds college. Ik ben niet meer katholiek maar post-atheïst. Ik geloof in de cosmos in plaats van God. 

,,Ik ben tien jaar getrouwd geweest, maar die man dronk. Ik dacht dat ik hem kon helpen, maar dat lukte niet. Nu heb ik weer een vriend. Een lat-relatie, dat vinden we allebei prima.’’

Lees over alle geportretteerde sterke vrouwen in ons dossier De Nieuwe Marikens.

Ken je ook een sterke vrouw? Tip De Gelderlander via redactie.nijmegen@gelderlander.nl

  1. Verkeersellende rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?
    stem

    Verkeersel­len­de rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?

    NIJMEGEN - Door grootschalig werk aan de Nijmeegse Waalbrug wordt de komende anderhalf jaar grote drukte in het verkeer in en om de stad verwacht. De werkzaamheden beginnen aanstaande vrijdag. De gemeente Nijmegen probeert mensen te stimuleren om de fiets te pakken. Ook willen ze cadeautjes gaan uitdelen aan automobilisten die de spits mijden. Maar hoe ben jij van plan om te gaan met de verwachte drukte?

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.