Mariët Mensink: dingen doen die geen geld kosten

De Nijmeegse fotograaf Sara Donkers en Gelderlander-redacteur Geert Willems portretteren sterke vrouwen in stad en streek. Vandaag Mariët Mensink (1955), theatermaakster en veel meer.

Volledig scherm
Mariët Mensink. © Sara Donkers
Quote

Het doel is mensen met allerlei achtergron­den niet langs elkaar heen te laten leven

,,Met mijn partner Frans heb ik 25 jaar lang het clownsduo Boembats & Snotjanne gevormd. Ik was Snotjanne. Tien jaar lang hadden we ons eigen theater aan de Waterstraat. We hebben zo ontzettend veel voorstellingen gemaakt. De huur was redelijk hoog. We moesten met optredens buiten de deur het theater betalen. We hebben altijd een minimuminkomen gehad. We hebben samen vijf kinderen en doen onze eigen leuke dingen, die geen geld kosten. Een speurtocht of theater. En we zijn dol op wandelen.

,,Toen Frans AOW kreeg, ben ik vrijwilligerswerk gaan doen. Ik heb het Wereldvrouwenhuis Mariam van Nijmegen opgericht. Daar worden uitgeprocedeerde, dakloze vluchtelingenvrouwen opgevangen, om ze even rust te geven. Ik heb me daar bijna vijf jaar helemaal in gestort. Ik werkte 60 uur per week.

,,Daarna kwam het project Binnenkamers hier in de Kolpingbuurt, waar we al 34 jaar wonen. De wijk wordt helemaal vernieuwd. De helft van de huizen wordt gerenoveerd, de andere helft gesloopt. Daarvoor in de plaats komen nieuwe woningen. Tijdens het project verzorgden we een wandeling langs zes buurtbewoners en vier leegstaande woningen waar kunstenaars kamers hadden ingericht.

,,In het 'huis van de toekomst' was onder meer te zien hoe de wijk eruit komt te zien en in het 'huis van de geschiedenis' hoe allerlei probleemgroepen in de wijk zijn gestald.

,,Nu is er kunstenaarscollectief Kucoos, waarmee we meer maatschappelijke projecten doen. En ik heb de stichting Kunst van Samenleven opgericht. Kunstenaars maken portretten van voorbeeldfiguren uit Hatert en Dukenburg. Er komen muziektheaterwandelingen langs de kunstwerken. Het heeft een begroting van 100.000 euro. Dat probeer ik nu bij elkaar te krijgen. Het doel is mensen met allerlei achtergronden niet langs elkaar heen te laten leven.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.