Mariska Pardoel: Maar vijf wedstrijden gebokst

de nieuwe marikensDe Nijmeegse fotograaf Sara Donkers en Gelderlander-redacteur Geert Willems portretteren sterke vrouwen in stad en streek. Vandaag bokstrainer Mariska Pardoel (1982), moeder van vijf.

De tekst gaat onder de foto verder

Volledig scherm
Mariska Pardoel. © Sara Donkers
Quote

Toen ik voor het eerst in de ring stond tegen een vrouw, voelde die als een veertje: bij de eerste trap lag ze al op de grond

,,Pas laat ben ik zelf gaan kickboksen. Ik was toen 27 en moeder van drie kinderen. Ik heb heel lang getwijfeld, omdat ik niet met een blauw oog op het schoolplein wilde staan. Mijn trainer pushte me en bij mij bleef het kriebelen. Bovendien was ik verzorger voor andere vechters, dus ik proefde die sfeer regelmatig. Ze noemden me 'boksmama'. Op een bepaald moment heb ik tegen mezelf gezegd: wat maakt het ook uit?

,,Ik bokste bij Team Explosion in Hatert. Dat voelde als één grote familie. Ik was daar de enige vrouw die bokste. De dochter van de trainer trainde daar ook, maar die was een stuk jonger. Ik bokste altijd tegen mannen. Ik heb af en toe een pak rammel gehad! Toen ik voor het eerst in de ring stond tegen een vrouw, voelde die als een veertje. Bij de eerste trap lag ze al op de grond. In de ring heb je zo veel adrenaline, dan voel je geen pijn., Maar je moet wel meteen bij het begin omschakelen en denken: ik wil winnen van jou.

,,Uiteindelijk heb ik maar vijf wedstrijden gebokst. Ik bleek weer zwanger, van een tweeling! Ik ben de helft van een tweeling. Mijn moeder was toen net overleden. Die tweeling voelde daarom als een cadeautje. Maar ja, ik begon wel weer helemaal opnieuw. De tweeling is nu bijna 3 en mijn oudste zoon is 18. Nu ben ik overdag moeder en geef ik 's avonds trainingen. Boksen is nog steeds mijn passie.

,,We wonen sinds het overlijden van mijn moeder weer in mijn ouderlijk huis. Mijn stiefvader had het moeilijk en daarom zijn we bij hem ingetrokken. Het is een huis met acht slaapkamers. Mijn jongste kinderen gaan naar dezelfde school als ik. Twee zoons en een dochter doen ook aan kickboksen. Mijn oudste zoon, Freddy Tromp, is een echt talent. Hij heeft 40 partijen gebokst en de meeste gewonnen. Nu al zeven wedstrijden zonder hoofdkap. En ik geef mijn man les. Boksbaltraining, dus we vechten niet. Ik heb hem nooit een blauw oog bezorgd, haha!’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.