Martine Tjepkema: 'Ik leefde op prednison'

DE NIEUWE MARIKENSDe Nijmeegse fotograaf Sara Donkers en Gelderlander-redacteur Geert Willems gaan op zoek naar sterke vrouwen in stad en streek. Vandaag Martine Tjepkema (1972), eigenaar van Via Optima Gerechtsdeurwaarders.

Volledig scherm
Martine Tjepkema © Sara Donkers

'Als deurwaarder toon ik graag mijn menselijke kant, incasseren met een hart noem ik dat. Ik ben geïnteresseerd in het verhaal achter de debiteuren. Het liefst tref ik regelingen. Maar ik doe zeker niet aan debiteuren knuffelen. Als het nodig is, trek ik ook de BMW onder iemands kont vandaan. Vaak hebben mensen niet in de gaten dat ik deurwaarder ben, zo'n blondje verwachten ze niet. Het komt wel eens voor dat mensen agressief dreigen te worden, maar gelukkig niet vaak. Het is de toon die de muziek maakt.

Al op jonge leeftijd wilde ik de advocatuur in. Ik vond babbelen leuk, wilde dingen uitzoeken. En stiekem vond ik zo'n toga ook wel stoer! Ik haalde mijn havodiploma, maar zakte voor mijn vwo. Toch heb ik het voor elkaar gekregen dat ik mijn studie Nederlands recht kon starten hier in Nijmegen. Die studie kon niet afmaken: ik moest nog twee vakken en een scriptie. Dat kwam doordat ik chronisch ziek bleek. Ik heb colitis ulcerosa, een chronische darmontsteking waardoor ik altijd buikpijn had. Op een bepaald moment woog ik nog maar 48 kilo en was doodziek. De faculteit bleek zo flexibel als een stoeptegel: ik kreeg geen enkele medewerking. Ik had een hoogleraar die mij in de wang kneep en zei: 'Ziek? Je bent toch Hollands welvaren!' Ik leefde op prednison.

Op het advocatenkantoor waar ik tijdens mijn studie werkte, raakte ik in gesprek met een deurwaarder. Dat zou wel eens iets voor mij kunnen zijn, dacht ik. Ik werd aangenomen bij een kantoor in Nijmegen en mocht op de universiteit van Utrecht de opleiding volgen. Sinds vier jaar krijg ik elke acht weken een infuus, waardoor ik mijn leven weer terug heb. Ik word wakker zonder pijn! En heb mijn droom waargemaakt: een eigen deurwaarderskantoor. Ooit zei iemand dat ik vanwege mijn ziekte een uitkering mocht aanvragen. Die had ongelijk.''

Lees over alle geportretteerde sterke vrouwen in ons dossier De Nieuwe Marikens.

Ken je ook een sterke vrouw? Tip De Gelderlander via redactie.nijmegen@gelderlander.nl.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.