Pien Houthoff: 'Ik wilde niet per se directeur worden'

de nieuwe marikensDe Nijmeegse fotograaf Sara Donkers en redacteur Geert Willems gaan op zoek naar sterke vrouwen in stad en streek. Vandaag directeur Pien Houthoff (1969) van politiek-cultureel centrum LUX.

,,LUX is nog steeds het grootste arthouse van Europa. Dan gaat het over het aantal zalen, stoelen én bezoekers. Vorig jaar trokken we 245.000 bezoekers en we groeien. 

,,Het zal niet meevallen dat vol te houden. We moeten zoeken naar nieuwe bezoekers voor wie LUX een hoge drempel heeft. Dat kan door meer promotie of door op locatie te gaan. We zijn een onderscheidend centrum, omdat we film, theater én debat in huis hebben. Ik ben trots op de positie die we innemen. In Nijmegen en Nederland. 

,,Ik ben opgegroeid in Groningen, mijn vader was daar hoogleraar. Hij was patholoog-anatoom. Hij is 75 en doet nog onderzoek. Mijn moeder gaf Franse les en werkte in een boekhandel. Kunst en literatuur waren bij ons erg belangrijk. En debat! Ik was de middelste van drie zussen en had de stereotiepe rol van bemiddelaar. Ik ging communicatiewetenschap studeren in Amsterdam, met als specialiteit filmkunde. 

,,Met films stap je gemakkelijk in een andere wereld. De ene keer gaat het om persoonlijke drama's, de andere keer over zaken ver van huis. Ik had van tevoren niet bedacht dat ik hier directeur zou worden. Ik begon als programmeur van het Nederlands Filmfestival. Tien jaar geleden werd ik programmeur bij LUX, later programmamanager. Toen de directeur weg ging, moest ik even nadenken: past dit bij mij? Ik had toen niet per se de ambitie. 

,,Als directeur krijg je de verantwoordelijkheid over de hele organisatie. Nu, een jaar na mijn benoeming, ben ik blij met de stap. Nu zit ik in landelijke initiatieven, zoals het overleg van filmtheaters, vlakke-vloertheaters en debatcentra. 

,,Bij het ministerie en de Raad van Cultuur heb ik een plan ingediend voor filmeducatie en mediageletterdheid bij scholieren. In LUX hebben we daar al ervaring mee. Er zijn veel schoolvoorstellingen en workshops. Leerlingen kunnen beelden maken: animaties, maar ook filmen in een wijk. Ze krijgen opdrachten mee: maak een positief, of een negatief beeld. Manipuleer dus. Zo leren ze hoe ze zelf gemanipuleerd worden.’’

Volledig scherm
Pien Houthoff. © Sara Donkers

Lees over alle geportretteerde sterke vrouwen in ons dossier De Nieuwe Marikens.

Ken je ook een sterke vrouw? Tip De Gelderlander.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.