Sara Mahamud: 'Met liefde en respect kun je overleven'

de nieuwe marikensDe Nijmeegse fotograaf Sara Donkers en 'Gelderlander'-redacteur Geert Willems gaan op zoek naar sterke vrouwen in stad en streek. Vandaag Sara Mahamud (1957), die 25 jaar geleden met zeven kinderen uit Somalië vluchtte.

Volledig scherm
Sara Mahamud. © Sara Donkers

,,Op die avond kwamen er geüniformeerde mannen met wapens en bajonetten binnen en vroegen om geld. Ik kon ze wat geven, toch schoten ze ons huis in brand. We moesten daar weg. Ergens op de vlucht in de wildernis kwam ik mijn zus tegen met haar kinderen. Opnieuw werd er geschoten en we renden en renden. Ik dacht dat mijn zus achter me was, maar ze had ons niet kunnen volgen. Een zoon en dochter van haar wel, dus waren er ineens zeven kinderen. Een zwager gaf me vliegtickets naar Parijs, daar nam ik de trein naar Nederland. We stapten uit in Dordrecht met een klein beetje bagage.

,,In het azc huilde ik mijn ogen rood. Die nacht nam ik me voor dat ik sterk moest zijn voor die zeven kinderen. Ik had geen idee wat ik hier moest doen, maar ik wilde alles leren. Dat heb ik gedaan. Ik ben vaak gevallen, maar ook telkens weer opgestaan. Ik was alleen en vaak erg bang. In een nieuw land, geen kennis van de taal. Ik moest wel beslissingen nemen. Mijn kinderen heb ik geleerd: met liefde, respect en communicatie kun je overleven.

,,Ik woon nu 23 jaar in Breedeweg. In het begin was het moeilijk. Mensen waren soms boos of bang, omdat ze me niet kenden. Dat begrijp ik. Maar ik bleef altijd goedemorgen en goedemiddag zeggen. Nu is het mijn dorp. In Somalië was ik verpleegster, woonde in een mooi huis. Hier moet ik er altijd zijn als mama en waardeer ik de kleine dingen.

,,Na zeven jaar in Nederland kreeg ik weer contact met mijn zus. Toen pas hoorde ze dat haar twee kinderen bij mij waren. We skypen nu elke dag. Het is de eerste keer dat ik het verhaal vertel in het openbaar. Het moet niet zielig klinken, maar beschrijven wat ik in die 25 jaar geleerd heb. Je mag huilen, maar moet daar niet in blijven hangen. Je moet een manier zoeken om verder te gaan. De tegenslagen hebben mij sterk gemaakt. Dat wil ik doorgeven aan vluchtelingen van nu en aan mensen die eenzaam zijn."

Quote

In het begin was het moeilijk: mensen waren soms boos of bang, omdat ze me niet kenden

Lees over alle geportretteerde sterke vrouwen in ons dossier De Nieuwe Marikens.

Ken je ook een sterke vrouw? Tip De Gelderlander via redactie.nijmegen@gelderlander.nl.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. LIVE: Wel kansen, geen doelpunten bij wedstrijd NEC tegen Jong PSV
    LIVE

    LIVE: Wel kansen, geen doelpunten bij wedstrijd NEC tegen Jong PSV

    NIJMEGEN - NEC treedt vanavond (aftrap 20.00 uur) tegen Jong PSV aan met drie nieuwe basiskrachten. Rens van Eijden speelt na ruim negen maanden weer een officieel duel bij de Nijmegenaren. De centrale verdediger kampte lange tijd met liesklachten. Ole Romeny en Jellert van Landschoot maken tegen de beloften uit Eindhoven eveneens hun rentree vanaf de eerste minuut. NEC wil de tweede periode in de eerste divisie succesvol van start gaan. Mis niets in het liveblog!

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.