Thea van den Heuvel: 'Alles fotograferen brak me op'

de nieuwe marikensDe Nijmeegse fotograaf Sara Donkers en De Gelderlander-redacteur Geert Willems portretteren sterke vrouwen in stad en streek. Vandaag: Thea van den Heuvel (1961), fotograaf.

Volledig scherm
Thea van den Heuvel. © Sara Donkers
Quote

In mijn systeem vloeien architec­tuur en foto's in elkaar over zonder een gat in die mooie oude muren te boren

,,Nu is het mijn tijd! Dat dacht ik na een aantal jaren op Artez in Arnhem , waar ik studenten begeleidde bij fototechnieken en omgaan met opdrachten. Ik was 29 en begon mijn eigen bedrijf. In het begin deed ik alles: ook portretten en bruiloften. Dat brak me op, dus koos ik voor waar ik goed in was: architectuur, infrastructuur en kunst en cultuur.

,,Het fotograferen kreeg ik van mijn vader mee. Mijn ouders komen allebei uit grote, Brabantse boerenfamilies. Mijn ouders hebben even een boerenbedrijf gehad, maar mijn vader was meer een uitvinder. Hij ontwikkelde een camera waarmee je in het riool kon kijken wat er gerepareerd moest worden. Daar heeft hij een bedrijf van gemaakt.

,,Mijn vader wilde dat ik het onderwijs in ging en dus koos ik voor de pedagogische academie. Een jaartje. Ik had helemaal niks met die plooirokjes en blokfluitles. De volgende opleiding was de Kopse Hof en dat was superleuk. Door een reis naar Engeland kwam ik in de fotografie terecht. Mijn broertje en ik belandden bij een benefiet voor stakende mijnwerkers. We wilden ook iets doen en dus stuurden ze ons naar het plaatsje Deal om te fotograferen wat daar gebeurde. De expositie daarvan is de wereld rond geweest. Zo haalde ik voor hen 6.000 gulden op.

,,Ik fotografeer vooral voor gemeenten, architecten en Rijkswaterstaat. De mooiste opdracht was het in beeld brengen van de bouw van De Oversteek. Ik deed dat met een timelapse, exposities, een boek en informatieavonden. En voor Nike Europa breng ik overal ter wereld nieuwe winkels in beeld, zodat ze daar hier weer van leren.

,,Met een tentoonstellingsbouwer heb ik een systeem ontwikkeld voor een expositie in april in de Stevenskerk. De panelen die daar nu worden gebruikt, passen niet bij het gebouw. In mijn systeem vloeien architectuur en foto's in elkaar over zonder een gat in die mooie oude muren te boren.’’

Lees over alle geportretteerde sterke vrouwen in ons dossier De Nieuwe Marikens.

Ken je ook een sterke vrouw? Tip De Gelderlander via redactie.nijmegen@gelderlander.nl.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.