Tiny Rooijendijk: 'Moeilijke gevallen begeleid ik zelf'

de nieuwe marikensDe Nijmeegse fotograaf Sara Donkers en 'Gelderlander'-redacteur Geert Willems gaan op zoek naar sterke vrouwen in stad en streek. Vandaag Tiny Rooijendijk (1956), Longverpleegkundige van het Jaar.

Volledig scherm
Tiny Rooijendijk. © Sara Donkers
Quote

Ik ben twee jaar in Burkina Faso geweest: vaccineren met botte naalden, zelf water oppompen, dat was zwaar maar ook een bijzondere ervaring

,,Bij een cliënt kijk ik niet alleen naar de longen, maar naar de hele persoon. En naar zijn sociale omgeving. Belangrijke vraag is: hoe gaat hij met de ziekte om? Veel cliënten denken dat het hun eigen schuld is, omdat ze bijvoorbeeld gerookt hebben. Zo denkt de maatschappij er vaak ook over. De ziekte bepaalt het karakter, iemand krijgt er doorzettingsvermogen van en moet veel teleurstellingen overwinnen.

,,Ik werk als longverpleegkundige in de eerste lijn, ik geef adviezen aan de collega's in wijkteams van Millingen tot Beneden-Leeuwen. Moeilijke gevallen begeleid ik zelf. Bij 80 procent van de mensen met COPD is roken de oorzaak. Verstokte rokers die nog niet zijn gestopt, stoeien ermee. Ik ga samen met ze op zoek naar dingen in het leven die wel zijn gelukt, dat kan heel positief werken. En ik vraag: wat levert roken op? Ik adviseer meestal de motivatie op te schrijven en briefjes op te hangen of in de portemonnee te stoppen: vandaag wil ik niet roken!

,,Ik heb op veel verschillende plekken gewerkt, voor mij moet er altijd iets nieuws zijn. Ik ben twee jaar in Burkina Faso geweest. Vaccineren met botte naalden, zelf water oppompen. Dat was zwaar maar ook een bijzondere ervaring.

,,Uiteindelijk heb ik me gespecialiseerd als longverpleegkundige. De titel Longverpleegkundige van het Jaar heb ik onder meer gekregen omdat ik heel erg actief ben geweest voor de V&VN, de vereniging van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland. Ik heb twaalf jaar in de redactie van het longblad Inspiratie gezeten en ik ben voorzitter geweest van de werkgroep Saneren, het bestrijden van allergie voor de huisstofmijt. We hebben een vragenlijst samengesteld die moet helpen om huizen stofvrij te krijgen.

,,Als prijs ben ik dit weekeinde vier dagen te gast op een symposium in Davos. Ik krijg daar van alles te horen over ernstige astma, longziekten bij kinderen en volwassenen en werken met yoga.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.