Op het voormalige fabrieksterrein van de Enka in Ede is inmiddels een woonwijk gebouwd. In de bodem is een pluim verontreinigd grondwater achtergebleven die langzaam richting een natuurgebied verschuift.
Volledig scherm
PREMIUM
Op het voormalige fabrieksterrein van de Enka in Ede is inmiddels een woonwijk gebouwd. In de bodem is een pluim verontreinigd grondwater achtergebleven die langzaam richting een natuurgebied verschuift. © BOEi

Waarom het stinkt in Ede-Zuid; de ‘smeerpijp’ die vervuild grondwater moet lozen is ‘second best oplossing’

podcastEDE - Het afvoeren en in de Nederrijn bij Wageningen lozen van vervuild Edes grondwater is een ‘second best’ oplossing. Ter plekke schoonmaken is beter. De beschikbare techniek is nu alleen niet goed genoeg. Maar elke vijf jaar wordt bekeken of dat wél het geval is.

11 reacties

 • Anneke Dijk

  1 week geleden
  Iedereen en zn hond weet hoe enorm vervuilend die Enka was, er was een enorm meer vol gif op het terrein. Dat daar gewoon bovenop gebouwd is dat is de beerput die stinkt. Hoe heeft dat nou in ons land kunnen gebeuren? Enka moet de grond schoon achterlaten, zo simpel is het. En op vervuilde grond mag je geen woningen bouwen, waarom is dat dan toch gebeurd? Dit is echt heel erg, dit riekt naar enorme corruptie en fraude.
 • J. Nuijens

  3 weken geleden
  Waar haalt mevrouw Van Dijk vandaan, dat er sprake is van corrupte ambtenaren? Lekker goedkoop scoren van mevrouw. Waarom laat De Gelderlander zulke onzin / leugens toe op haar site?
 • Hennie Brouwer

  3 weken geleden
  Vteemd maar vooral hypocriet. Mopperen op Frankrijk en Duitsland die de Rijn enorm vervuil(d)en. Het water is inmiddels een stuk schoner. Vistrappen zijn aangelegd voor ook terugkeer van de zalm. Ruimte voor de rivieren wordt vervuiling voor de rivieren. Schandalig dat deze troep onze prachtige Uiterwaarden en de De Rijn vervuilen en erger: al tijd, energie en het geld dat in natuurontwikkeling is gestopt is gewoon voorniets geweest. Als dank zware metalen en andere ziekmakende troep.
 • Pablo De Brito

  3 weken geleden
  Waarom laat Wageningen dit toe? De Rijn is weer het afvalputje. En niet goed voor het milieu en de dieren .etc
 • Pablo De Brito

  3 weken geleden
  Waarom moet dit geloosd worden in Wageningen. Het is nota bene van Ede al die viezigheid. Ruim t lekker zelf op. Binnenkort kun je niet meer recreëren bij de Rijn door de stank overlast van Ede. Plus dat het slecht is voor het milieu waarom doet Wageningen hier niets aan?

In samenwerking met indebuurt Ede

 1. Supporters onthalen teleurgestelde spelers De Graafschap
  Play

  Supporters onthalen teleurge­stel­de spelers De Graafschap

 2. Spektakel vanuit de trekker: Superboeren uitgezwaaid op A18
  Play

  Spektakel vanuit de trekker: Superboe­ren uitge­zwaaid op A18

De Vallei