Volledig scherm
PREMIUM
Hans Westerveld won onlangs de Kleiroze en is voorvechter van het dialect. © Jan Ruland van den Brink

Dialect is veel pakkender voor liedjesmaker Westerveld

DOETINCHEM - Met het nummer Vri-jheid won Hans Westerveld de Gelderse Kleiroze, de titel voor het ‘haevigste’ streektaalliedje. De 61-jarige zanger en gitarist (61) schrijft in het Achterhoeks dialect zijn emoties van zich af.  

Als winnaar van de Gelderse Kleiroze staat u in een illuster rijtje met dialectzangers als Joop Boxstart, Jan Ottink en Ben Lukassen.

,,Dat zie ik dan ook als een eer. Al heb ik het liedje niet gemaakt met het idee om mee te doen aan de wedstrijd. Vorig jaar vroeg het Zelhems Mannenkoor mij om een bevrijdingslied te maken. Op 5 mei hebben we Vri-jheid met een man of zestig gespeeld, daarna hebben we er niemand meer mee lastiggevallen. Omdat het lied me veel voldoening gaf, maakte ik er toch een opname van. In mijn huiskamer nota bene. Het enige wat ik daarna heb gedaan, is het lied mailen naar wat bekenden. Uiteindelijk bleek het meer mensen te raken. Dat is kicken.’’

Wat is de kern van het nummer?

,,Het gaat over mensen die hier in de dorpen wonen, maar daar niet zijn omdat ze het zo leuk vinden. Het liefst zouden ze op 5 mei in hun eigen land de vlag uithangen.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek