Volledig scherm
Jan Huitema (1984) zit sinds 1 juli 2014 in het Europees Parlement voor de VVD. Hij is lid van de commissie landbouw en plattelandsontwikkeling © ANP

Eerste toespraak in Fries voor Europarlement

Europarlementariër Jan Huitema houdt vanavond als eerste ooit een toespraak in het Fries in het Europarlement. Tegenover de Leeuwarder Courant verklaart de VVD-politicus het een ,,in hiel grutte ear'' te vinden zijn Brusselse collega's in de streektaal toe te spreken.

Ooit, weet Huitema, is er wel eens ,,tige tank’’ of zo gezegd in de plenaire zaal van het Europees Parlement. Maar een complete rede in de tweede Rijkstaal? ,,Noch nea.’’

Minderheidstalen

Huitema's toespraak is onderdeel van een bredere Europese actie voor minderheidstalen. De Friese politicus sprak met zestig collega's af een praatje van een minuut in de eigen streektaal te voeren. Zo klinkt in Brussel ook het Gaelic, Catalaans en Nedersaksisch.

Geheel onomstreden zijn de toespraken niet. Een discussie over de live vertaaldienst kreeg volgens Huitema een politieke lading door de gespannen verhouding tussen Catalanen en Spanjaarden.