Het is fantastisch in de Achterhoek, en wel hierom

In de Achterhoek is het goed wonen. Dat wisten we natuurlijk al lang, maar nu is het ook bevestigd door onderzoekers van de Universiteit Utrecht. Samen met de Rabobank hebben die onder meer gekeken naar inkomen, gezondheid, veiligheid en woongenot.

Waarom het dan zo goed leven is in de Achterhoek? Wij zetten vijf redenen voor je op een rij.

Het mooiste dialect

Volledig scherm
Dialectwoorden. © Do Visser/De Gelderlander

Het Limburgs is zacht en mooi, de Friese taal onverstaanbaar en eigenaardig en het Twents is hard en lomp. Maar het mooiste dialect wordt gesproken in de Achterhoek. Je kunt er zelfs mee de grens over, want het Achterhoeks hoort bij het Nedersaksisch dialect, dat ook gesproken wordt in Duitsland, Denemarken en zelfs tot in Rusland! En zeg nou zelf: woorden als huulbessem (stofzuiger), slepkökken (caravan), høken en onmeunig zijn toch creatief en ongeëvenaard. Ajuus!

Het grootste festival van Nederland

Volledig scherm
Duizenden mensen voor het hoofdpodium van de Zwarte Cross, het grootste festival van Nederland. © theo kock

Van bescheiden brommercross met muziek, bier en een paar honderd bezoekers, naar een waar motorcross-, muziek- en theaterspektakel waar elk jaar meer dan 200.000 mensen komen genieten: de Zwarte Cross. Het Achterhoekse festival is het grootste van Nederland en afficheert zich ook graag als gezelligste. Dat dat klopt, bevestigden de bezoekers dit jaar voor de tweede keer op rij. Bier drinken en feest vieren, vaak bu'j te bang!

Nooit in de file

Volledig scherm
Lekker doorrijden op de A18. © Bart Harmsen

Er is maar één snelweg in de Achterhoek, en dat is de A18. De maximumsnelheid van 130 kilometer per uur is altijd te rijden over de gehele lengte van ruim 22 kilometer tussen grofweg Didam en Varsseveld. Op de Achterhoekse snelweg staat namelijk vrijwel nooit file. Nou, oké dan, één keer in het jaar wel: bij het begin van de hierboven genoemde Zwarte Cross. Maar een half uurtje stilstaan om vervolgens vier dagen te feesten, daar komen we ook wel weer overheen.

Rust en ruimte

Volledig scherm
Het Wooldse Ven is onderdeel van het Nationaal Landschap Winterswijk.

Wonen kun je goed in de Achterhoek, vooral vanwege de rust en ruimte die er heerst. De grootste plaats is Doetinchem, met ongeveer 57.000 inwoners. Dat is ruim een zesde van het totaal aantal Achterhoekers. Stap je in Doetinchem op de fiets, dan ben je binnen vijf minuten de stad uit en is er de weldaad van de natuur. In bijvoorbeeld de Kruisbergse Bossen en op de Koekendaal is het vervolgens heerlijk toeven. Verder hebben we in de Achterhoek natuurlijk het Montferland en het Nationaal Landschap Winterswijk, vestingstad Groenlo en de IJssel en Oude IJssel. Elke dag genieten.

Gemuudelek

Volledig scherm
't Gif maor enen Achterhook, en zo is het!

In de stad leven de meeste mensen langs elkaar heen, in de Achterhoek is er nog gemuudelekheid. Naoberschap is niet voor niets in de Achterhoek ontstaan, en niet alleen als woord. Het betekent omzien naar je buren, elkaar helpen waar kan zonder daar iets voor terug te vragen. En ontmoeten Achterhoekers elkaar in het buitenland, dan wijken zij de hele vakantie niet meer van elkaars zijde. Kameraoje veur 't leaven. De Achterhoek verbindt namelijk door één factor, en dat is de Achterhoek zelf!

Heb jij ook een reden waarom het zo fantastisch is in de Achterhoek? Of heb je het ergens anders juist veel meer naar je zin? Dan horen wij dat graag. Stuur een e-mail naar online@gelderlander.nl

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek