Taaldiscriminatie moet stoppen om Nedersaksisch te redden

Taaldiscriminatie noemt D66-statenlid Jos Mooijweer het. Nota bene in het huis van de provincie mocht hij bij zijn installatie niet de taal spreken van het volk dat hij vertegenwoordigt. Dat moet veranderen, vindt hij, in het belang van het voortbestaan van het Nedersaksisch.

,,Was dat Fries?", vroeg plaatsvervangend statenvoorzitter Anneke Beukers verbouwereerd, nadat Jos Mooijweer vorig jaar december op zijn manier de eed had afgelegd om voor drie maanden plaatsvervangend statenlid te kunnen worden. Het tekent het gebrek aan kennis van het Nedersaksisch, terwijl die taal toch al in 1996 werd erkend door de Raad van Europa. Op dat moment bleef zijn actie zonder gevolgen, maar toen Mooijweer vorige maand moest worden herbenoemd kreeg hij een verbod opgelegd om dat in de streektaal te doen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek