Volledig scherm
PREMIUM
Het Nedersaksisch, waar het Achterhoeks onderdeel van is, wordt een officiële taal in Nederland. © DG

Waarom 'deerntjen' en 'earpel' nu echte taal worden

DOETINCHEM/ WINTERSWIJK - Het Nedersaksisch dialect wordt een officieel erkende taal in Nederland. Onder meer het Achterhoekse en Veluwse dialect vallen onder het Nedersaksisch. De erkenning betekent dat de streektaal beter beschermd wordt.

Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren ondertekent morgen (woensdag) een convenant hierover in Zwolle. Na het Fries wordt het de tweede erkende taal in Nederland, buiten het Standaardnederlands (voorheen algemeen beschaafd Nederlands, ABN). ,,Dit is de erkenning waar we naar hebben gestreefd. We zijn blij dat het eindelijk zover is’’, zegt voorzitter Hans Gerritsen van Streektaalorganisaties Nedersaksisch Taalgebied (Sont), dat jaren lobbyde voor een officiële status voor dit dialect.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Molukse marinier uitgestoten in Winterswijk na treinkaping: ‘Hoe kun je tegen je eigen mensen vechten?’
  PREMIUM

  Molukse marinier uitgesto­ten in Winters­wijk na treinka­ping: ‘Hoe kun je tegen je eigen mensen vechten?’

  WINTERSWIJK - John Titahena, nota bene zelf Molukker, is een van de mariniers die op 11 juni 1977 de door Molukkers gekaapte trein bij De Punt bestormen. Dat wekt de woede van de Molukse gemeenschap, met name in Winterswijk, waar Titahena woont. Hij en zijn familie vluchten het land uit. Want, zegt Joseph Tetelepta: ,,Hoe kun je tegen je eigen mensen vechten?’’
 2. Vernieling escaleert tot schietpartij: agent én twee anderen gewond in Winterswijk
  update/video

  Vernieling escaleert tot schietpar­tij: agent én twee anderen gewond in Winters­wijk

  WINTERSWIJK - Wat begon met een melding over een vernieling liep vannacht volledig uit de hand. Na het slopen van een woning aan de Keizersdwarsweg in Winterswijk vertrokken drie verdachten in eerste instantie, maar het drietal keerde terug met één of meerdere wapens. ,,Op dat moment is er geschoten waarbij een politiecollega gewond is geraakt,’’ meldt de politie. De politie heeft in totaal vijf mensen gearresteerd.

Achterhoek