De hele tijd bezig met je smartphone? Dan ben je waarschijnlijk een ‘phubber’
donders wondersWe weten allemaal wel dat we veel tijd besteden op onze telefoons. We weten minder goed dat we soms anderen snubben (negeren) omdat we zo op onze telefoon gefocust zijn. Dit gedrag wordt phubben (phone + snubbing) genoemd en komt vaker voor dan je denkt.
Delen per e-mail
Kan je het niet laten om je Whatsapp-berichtjes te checken tijdens het avondeten? Voel je de drang om elke tien minuten door Instagram te scrollen? Of kan je het niet weerstaan om je telefoon erbij te pakken als een gesprek stilvalt? Als je antwoord op deze vragen een volmondig ja is, dan ben je waarschijnlijk een phubber.
Sociaal op je telefoon
Phubbers zijn een nieuwe en interessante soort. Phubbers zijn gelijktijdig met de laatste generatie smartphones opgekomen. Er zijn vandaag de dag meer dan 3 miljard smartphonegebruikers en 49 procent daarvan zijn phubbers.
Normaal gesproken zijn dit vrij extraverte mensen, die ook nog eens enorm sociaal zijn (als je hun sociale media mag geloven). Als we kijken naar persoonlijkheid, vertonen phubbers tekenen van emotionele reactiviteit en een mindere mate van bewustzijn.
De combinatie van deze eigenschappen zorgt ervoor dat zij een perfecte risicogroep zijn voor een echte, zorglijke verslaving - een verslaving aan hun telefoon. En het is inderdaad zo: phubbers kunnen het niet laten naar hun telefoon te kijken, zelfs als ze met hun geliefden zijn. En, net als iedere verslaafde, ervaart een phubber angstgevoelens als ze hun telefoon niet bij de hand hebben.
Telefoon checken in de supermarkt
Strikt genomen zijn we niet allemaal phubbers, maar we doen er soms toch aan. Vaak hebben we het niet eens door. Maar wat zijn de effecten ervan?
Het is duidelijk dat er geen specifiek moment is waarop je kan phubben. Het kan altijd. Tijdens een (zoom-) meeting van je werk, als je uit eten bent of als je in de supermarkt staat. Wat levert dat op? Minder productiviteit op werk, vergeetachtigheid (als in: je vergeet compleet waar dat recept van je vriend over ging), en aankopen die absoluut niet op je boodschappenlijstje stonden (hopelijk heb je de wijn wel in je mandje gedaan).
Toch gaat het grootste effect van phubben om je relaties met anderen. Het vermindert aanzienlijk de tevredenheid in een stelletje. Om precies te zijn voelen partners zich genegeerd als zij gephubt worden. Als het lang genoeg aanhoudt, kan het zelfs zorgen voor minder zelfvertrouwen en depressie.
Smartphone in de lockdown
Smartphones zijn een belangrijk deel van ons leven. Dat is nu we in lockdown zitten nog meer zo dan normaal. Maar als phubben een gevolg is van die belangrijke telefoons, hoe gaan we er dan het beste mee om?
Over het algemeen is er geen eenduidig antwoord op die vraag. Natuurlijk hoeven we onze telefoons niet volledig weg te doen. Tijdens deze coronadagen is het simpelweg de snelste en veiligste manier om sociaal contact te onderhouden. Maar we moeten oppassen als we tijd doorbrengen met onze coronabuddy of met die ene welkome gast. Voordat je op je telefoon kijkt, stel jezelf eens de vraag: moet dat echt nu? Wat zou ik voelen als de ander mij nu phubt? Als je je bewust bent van phubben, laat je misschien je telefoon sneller liggen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM9
Nog geen verbod op houtstook in Nijmegen, eerst wachten op proeven
NIJMEGEN - Er komt in Nijmegen voorlopig geen verbod op het stoken van hout in kachels en haarden, ook al is het aantal klachten de afgelopen maanden spectaculair toegenomen. -
PREMIUM4
Burgemeesters verrast door Duitse regels: ‘Behoorlijke consequenties voor forenzen en schoolgaande kinderen’
NIJMEGEN/KLEEF - Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad én burgemeester van Nijmegen, is ‘niet gekend’ in het besluit dat bijna alle Nederlanders vanaf dinsdag alleen nog met een negatieve coronatest naar Duitsland kunnen. Hij wil de kwestie bespreken met zijn collega-burgemeesters. -
PREMIUMde nijmeegste
Bob van de Water, een leven lang in Hees, met uitjes naar het slachthuis: ‘Ik heb er wel een tik van over gehouden, hoor’
NIJMEGEN - In een serie interviews met bekende en onbekende inwoners die in Nijmegen geboren en getogen zijn, gaat De Gelderlander op zoek naar ‘De Nimweegste’. Vandaag deel 39: Bob van de Water (1971), aannemer, vastgoedondernemer en hobbyboer. -
PREMIUM11
OMT-leden trekken versoepelingen in twijfel: openen terrassen lost probleem met parken niet op
NIJMEGEN - Vooraanstaande OMT-leden hebben grote twijfels of het wel verstandig is op 21 aparil al verschillende coronamaatregelen te versoepelen. Zowel ic-voorzitter Diederik Gommers als arts-microbioloog Marc Bonten en hoogleraar infectieziekten Andreas Voss vinden dat de ziekenhuiscijfers veel te hoog zijn. -
PREMIUM
Nijmegen: woonboten Oostkanaaldijk hoeven voorlopig nog niet weg
NIJMEGEN - De acht woonboten aan de Oostkanaaldijk hoeven vooralsnog niet weg uit het Maas-Waalkanaal. De gemeente Nijmegen heeft een bezwaarschrift van vier bedrijven aan de Oostkanaaldijk, die willen dat de gemeente de boten wegstuurt, ongegrond verklaard.
-
PREMIUM4
Isabelle richt haar paleis van 95 vierkante meter in met gratis spullen, en dat zijn er nogal wat
NIJMEGEN - Isabelle de Rooij zit er royaal bij. Ze zocht met spoed een nieuwe kamer en vond een hele verdieping op de begane grond van 95 vierkante meter in de Nijmeegse Staringstraat: met een eigen serre en zelfs twee wc’s. Haar missie? Geen cent uitgeven aan haar nieuwe inboedel. -
PREMIUM
Botresten in Nijmegen-Oost mogelijk van 14-jarige Tonnie Hoogveld: ‘Liggen al voor de tweede keer op straat’
NIJMEGEN - De onlangs gevonden botresten in Nijmegen-Oost zijn volgens historicus Bart Janssen hoogstwaarschijnlijk van de 14-jarige Tonnie Hoogveld. De jongen overleed in 1944 bij een tragisch ongeval met een granaat. Opvallend: het is mogelijk al de tweede keer dat er door kinderen met zijn botten wordt gespeeld. -
PREMIUM12
Jacob en Tina moeten na zes jaar ‘terug’ naar land waar ze nooit geweest zijn en taal niet van kennen
NIJMEGEN - Alsof hij een populaire popster is. Zozeer wordt de 13-jarige Syrisch-Nijmeegse vluchteling Jacob ineens overladen met steunbetuigingen. Binnen een dag ondertekenden maar liefst 53.000 medelanders - sorry: medestanders - een petitie die oproept hem en zijn moeder niet uit te zetten uit Nederland.
In samenwerking met indebuurt Nijmegen