-
Volledig scherm
© -

Hoe iets Googelen je geheugen verandert

Donders WondersHeej Google! Wat is de snelste route naar het Goffert park? Hoeveel ibuprofen mag ik op een dag innemen? Oh en hoeveel gram is een eetlepel suiker ook alweer? Met praktisch alle informatie ter wereld maar één klik van ons verwijderd zijn we minder geneigd dingen te leren of voor langere tijd te onthouden.

Maar wat maakt dan dat juist het internet ons geheugen verslechtert? Een belangrijke factor is het gemak waarmee de informatie opnieuw te vinden is. Proefpersonen in een andere studie moesten online feiten vinden, ofwel door zelf op het internet te zoeken, ofwel door simpelweg op een link te klikken. De groep die moest zoeken wist waar de informatie te vinden was, in tegenstelling tot de groep die de link kreeg. Als mensen dus weten dat ze heel makkelijk toegang hebben tot informatie, zijn ze minder geneigd die informatie zelf te onthouden.

Google wijst de weg op een mobiele telefoon.
Volledig scherm
Google wijst de weg op een mobiele telefoon. © Tamas Tuzes-Katai/Unsplash

Makkelijker te vinden, sneller te delegeren
Dit zogenaamde ‘Google-effect’ op ons geheugen komt waarschijnlijk door het simpele feit dat als informatie zo makkelijk vindbaar is, dit het leren overbodig maakt. Op een bepaald niveau weten we dat de informatie makkelijk opnieuw te vinden is, en dus delegeren we deze taak naar het internet. 

Dit cognitief ontlasten is niet iets nieuws – we besteden het onthouden van dingen al langer uit aan kalenders, adresboekjes, lijstjes, en zelfs andere mensen. Maar puur alleen de omvang en toegankelijkheid van online informatie maakt dat dit delegeren nu op veel grotere schaal plaatsvindt.

Is het een probleem?
Voor velen waren deze bevindingen alarmerend, en men waarschuwde dat onze afhankelijkheid van het internet als extern geheugen voorkomt dat we tot diepere gedachtes komen. Want overpeinzingen komen voort uit verbindingen die we maken in ons geheugen binnen een rijke structuur van herinneringen en kennis. 

Een ander perspectief is dat in de huidige informatierijke samenleving, een geheugen vol feitjes misschien minder nuttig is dan het vermogen snel informatie te kunnen vinden. In die zin is deze verandering in ons cognitief functioneren simpelweg een afspiegeling van wat relevant is in onze omgeving. 

Ongeacht wat je hier zelf van vindt is het misschien wel een goed idee om de meest belangrijke dingen op papier te zetten: je weet immers nooit wanneer de stroom een keer uitvalt...

0 reacties

 1. Astrid verloor in drie maanden tijd haar blonde lokken door ziekte en doorbreekt taboe op Twitter

  Astrid verloor in drie maanden tijd haar blonde lokken door ziekte en doorbreekt taboe op Twitter

  Wanneer haar dochter in de auto naar de Ikea in tranen uitbarst, weet Astrid dat het menens is. ,,Mam, je hebt een hele kale plek!” Een paar dagen later krijgt ze de diagnose Alopecia Areata. Een auto-immuunziekte waar je haar van uitvalt. Na een jaar van radiostilte over de diagnose, spreekt Astrid zich voor het eerst uit op Twitter. ,,Als je een kaal iemand ziet, denk je al snel aan kanker. Dat is zeker niet altijd zo.”
 2. We ‘bouwen, bouwen, bouwen’, maar alleen voor de rijken: ‘Huis voor twee ton lukt bijna niet’
  PREMIUM
  woningcrisis
  31

  We ‘bouwen, bouwen, bouwen’, maar alleen voor de rijken: ‘Huis voor twee ton lukt bijna niet’

  Verwoede pogingen om het woningtekort op te lossen, schieten in Oost-Nederland hun doel voorbij. Er worden vooral dure huizen gebouwd, terwijl er juist een schreeuwende behoefte is aan ‘betaalbare’ woningen voor starters. Ondanks goede voornemens, miljardensubsidies van het Rijk, miljoenen van provincies en beloftes lukt het gemeenten vooralsnog niet dat tij te keren.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.