Klimaatverandering heeft volgens onderzoekers mogelijk invloed op het functioneren van ons brein.
Volledig scherm
Klimaatverandering heeft volgens onderzoekers mogelijk invloed op het functioneren van ons brein. © Pixabay

Klimaatverandering heeft invloed op onze energie, humeur en zelfs ons brein

Donders WondersWe zijn het er vast over eens dat het weer en de seizoenen invloed op ons hebben. Maar wat heeft dat met ons brein te maken?

Door het hele jaar zitten onze energie en humeur in een achtbaan. Wat is het effect van het seizoen op de manier waarop ons brein informatie verwerkt?
Om deze vraag te beantwoorden, keken Belgische onderzoekers naar de hersenactiviteit van gezonde, jonge mensen die cognitief zware taken uitvoerden. Wat deze onderzoekers extra deden – in tegenstelling tot mede-neurowetenschappers – is dat ze de hersenactiviteit maten op verschillende momenten in de seizoenen. Hierdoor konden zij duidelijk zien dat het brein anders werkt in verschillende seizoenen. 

De hersengebieden die onze aandacht regelen zodat we lange periodes achtereen kunnen focussen, lijken inderdaad meer actief in de zomer dan in de winter; in december is hun activiteit zelfs het laagst. Maar daar staat tegenover dat de hersengebieden die informatie vasthouden om een taak af te maken, actiever zijn in de herfst en minder actief zijn in de lente.

Met deze kennis kunnen we concluderen dat de manier waarop onze hersenen reageren op cognitieve belasting, afhangt van het seizoen. Is daarmee dan de kous af?
Wacht even! Blijkbaar gaan neurowetenschappers los op dit onderwerp. Ze vroegen zich af of de seizoenen ook de grootte van het brein kon beïnvloeden. Volgens een onderzoek onder meer dan 3000 mensen, is het antwoord ja. Het volume van je brein schommelt gedurende het jaar.

Deze schommelingen verschillen ook nog per hersengebied: de binnenste gebieden van je brein, de subcortices, worden kleiner in de zomer, terwijl de kleine hersenen, het cerebellum, groter worden! Deze volumeveranderingen zouden kunnen verklaren waarom er verschil is tussen je cognitie en je humeur in de zomer en de winter.

Doordat het klimaat verandert, worden de verschillen tussen de seizoenen kleiner. En als de seizoenen zo’n invloed hebben op onze energie, humeur en zelfs ons brein, zal klimaatverandering dan ook een rol spelen?
Jammer genoeg lijkt het daar wel op. De gevolgen van klimaatverandering op het weer zijn duidelijk. Alleen dit jaar al zijn we in Nederland van sneeuw in mei naar 33 graden in juni gegaan. Niet alleen onze kledingkast weet niet wat ze daarmee moeten, ons brein moet ook in de war raken. Dan verliezen we misschien wel de seizoensverandering in de cognitieve functies die we hierboven noemden.

Als dat gebeurt, werkt ons brein mogelijk niet meer zo goed als het zou kunnen, en zorgt dat mogelijk voor nog meer neurale veranderingen in de toekomst.

4 reacties

 • Marcel Rijkers

  3 weken geleden
  Jammer dat hieraan geld word uitgegeven, dit geld kun je beter in de gezondheid zorg gebruiken, ook de geestelijke want die heeft bij heel veel een grote knak gekregen met de belachelijke regels van het laatste jaar!!
 • jacqueline post

  1 maand geleden
  ik heb toch bijna geen zon gezien deze zomer. 33 graden was maar 1 keer deze hele zomer . Rest is bewolking.
 • Marleen Verstraeten

  3 maanden geleden
  Goed, dan hebben in ieder geval een uitleg waarom de kudde zo totaal van padje af is. Wappies zijn de nieuwe zombie apocalypse. :D
 • Jan Bergmans

  3 maanden geleden
  Schrijver van dit artikel bedoelt natuurlijk het geleuter over klimaatverandering. Klimaat verandert altijd samen met de planeetstanden niet te verwarren met milieu verontreiniging.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.