Volledig scherm
De tunnel in aanbouw, afgelopen winter. © Rolf Hensel

Bezoekers open dag Traverse Dieren mogen de hele tunnel door

DIEREN - Bezoekers van de open dag van Traverse Dieren mogen zondag 10 juni de tunnel van begin tot eind doorlopen. Aanvankelijk was het de bedoeling om het publiek met behulp van een trap de tunnel in te laten, maar dat plan is terzijde geschoven. De bezoekers leggen nu dezelfde route af als de auto's vanaf 16 juni. 

Bij de open dag worden veel mensen verwacht, al durven provincie en gemeente geen voorspelling te doen over het precieze aantal. In elk geval wordt aangeraden niet met de auto te komen. 

In het Traversegebied is immers geen parkeermogelijkheid. Fietsparkeergelegenheid is er des te meer, want Het Rhedens heeft zijn fietsenstalling ter beschikking gesteld. Hier staan ook toiletten opgesteld.

Looprichting

Volledig scherm
Traversetunnel Dieren © Piet Venhuizen

Er wordt één verplichte looprichting ingesteld. De start is bij Het Rhedens. De bezoekers gaan de tunnel in en lopen de volle zeshonderd meter naar de andere kant. Bezoekers met buggy's zijn welkom, maar met scootmobielen of rollators niet. Daar wordt het waarschijnlijk te druk voor. Na het verlaten van de tunnel slaan de bezoekers rechtsaf en komen over de ventweg terug. Het idee is dat zij vervolgens ter hoogte van de Prinsenstraat de passarelle nemen om naar de overkant van het spoor te gaan. 

De route gaat vervolgens de parkeergarage in. Eerst de onderste verdieping en dan, via de schuine helling, naar de bovenste. Op de bovenverdieping staat een kraam waar belangstellenden een naam kunnen achterlaten voor de passerelle. Uit alle suggesties wordt later een selectie gemaakt, waarop in het najaar gestemd kan worden. De gekozen naam wordt later op de passerelle aangebracht. De looproute gaat vervolgens weer de passerelle op, terug naar Het Rhedens. 

Film

De open dag duurt van 10.00 tot 17.00 uur. De eer om als eersten door de tunnel te wandelen, is gegund aan twee 9-jarige kinderen: Finn uit Dieren en Liselotte uit Ellecom. Van hun tocht wordt een film gemaakt, die dezelfde dag al om circa 12.00 uur te zien is op traversedieren.nl.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.