Volledig scherm
Een voorbeeld van één van de verkeersborden in Dieren die ondersteboven hangen. © Persbureau Heitink

Deze verkeersborden in Dieren lees je in het donker op de kop

DIEREN - Bij daglicht merk je er niets van. Maar wie in het donker in de buurt komt van de nieuwe Traversetunnel in Dieren, kan meerdere verkeersborden tegenkomen die ondersteboven hangen. Ze wijzen normaal gesproken de weg naar het crematorium en naar het bedrijventerrein aan het kanaal.

Volgens Frank Montanus, namens de provincie omgevingsmanager bij Traverse Dieren, heeft een aannemer die werkt voor spoorbeheerder ProRail de borden omgedraaid. Dat om te voorkomen dat verkeer tevergeefs naar de Kanaalweg rijdt. Die is nu namelijk afgesloten vanwege werkzaamheden.

Quote

Voor de provincie is dit geen acceptabe­le manier van afplakken

Frank Montanus, omgevingsmanager Traverse Dieren

De borden zijn bedekt met een soort van wit folie, waardoor de opdruk bij daglicht niet zichtbaar is. Dit is onder meer het geval bij de oversteek van de Wilhelminaweg naar de Spoorstraat.

’s Avonds zijn de letters die achter het folie zitten wel te lezen. Ondersteboven dus. Dat komt door de verlichting in de borden, vertelt een woordvoerder van ProRail. ,,In de zomer viel het allemaal niet zo op, maar nu het vroeger donker wordt wel.’’

Symbool voor satanisme

De situatie zorgt voor behoorlijk wat verwarring. Heeft hier een ambtenaar geblunderd of is er misschien sprake van een grap? Dat is wat voorbijgangers zich kunnen afvragen. 

Niet alleen de letters, maar ook de twee Latijnse kruizen voor het woord ‘crematorium’ zijn ’s nachts ondersteboven waarneembaar. Pijnlijk detail: op de kop wordt zo’n kruis ook wel gezien als een symbool voor het satanisme.

‘Voor de provincie is dit geen acceptabele manier van afplakken’, meldt Montanus in een schriftelijke reactie. ProRail zegt de verantwoordelijke aannemer te vragen de borden zo snel mogelijk goed af te dekken. ,,Dit moet beter’’, stelt de woordvoerder.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.