Volledig scherm
Een artist's impression van de Ellecomsedijk, gemaakt voor het project Hart van Dieren. De kerktoren rechts is dier van Dieren. De Hofstetterlaan en Dalstein bevinden zich links van de weg.

Er komt een goot tegen lawaai op Ellecomsedijk

ELLECOM - Geluidsgoten langs de Ellecomsedijk lijken de enige oplossing voor de geluidsoverlast die de bewoners van de Hofstetterlaan en Dalstein in Ellecom ervaren.

Of deze goten er komen, hangt af van de provincie Gelderland. Die gaat in 2020 groot onderhoud uitvoeren aan de snelweg A348 en kan daarin de Ellecomsedijk meenemen.

Diffractoren

Een geluidgoot is een betonnen constructie met holtes die parallel aan het wegdek loopt, waardoor geluidsgolven naar boven worden gericht en zo onschadelijk gemaakt. Deze goten verkeren nog in een experimenteel stadium. Langs de nieuwe rondweg van Hummelo ligt er een. Het lijkt erop dat de goten (ook wel geluidafbuigers of diffractoren geheten) een reductie tot stand kunnen brengen van circa 2 decibel.

Dit zou voldoende zijn voor de Ellecomsedijk, de doorgaande weg die rakelings scheert langs de dorpsstraten Hofstetterlaan en Dalstein. Een onderzoek door het verkeersbureau DGMR laat zien dat het geluidsniveau in de periode tot 2027 met maximaal 2 decibel stijgt tot 62 decibel. Dit is inclusief de mogelijke groei van het verkeer door afsluiting van de Doesburgsedijk, waarover nog een besluit moet worden genomen. De provincie, de wegbeheerder, is niet verplicht tot geluidsreductie. Het lawaainiveau overschrijdt de wettelijke norm immers niet. Het Rhedense gemeentebestuur rest niet anders dan bij de provincie te pleiten voor opname van de Ellecomsedijk in het groot onderhoud van de snelweg.

Fluisterasfalt

Andere maatregelen dan geluidsgoten zijn daarbij niet goed mogelijk. Fluisterasfalt is vorig jaar in het kader van het project Traverse Dieren al aangelegd op de Ellecomsedijk. De snelheid terugbrengen tot 60 kilometer per uur is voor deze doorgaande route niet wenselijk. Van geluidswerende schermen willen de bewoners van de Hofstetterlaan en Dalstein zelf niet weten. Zij hechten aan hun uitzicht over het landgoed Hof te Dieren. Wel zouden zij het onzichtbaar maken van de weg in het landschap op prijs stellen. Een goed beplantingsplan kan hieraan bijdragen. De gemeente Rheden wil met de bewoners en de Stichting Twickel, de beheerder van landgoed Hof te Dieren, in gesprek gaan over de haalbaarheid hiervan.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Fit worden met je eigen gewicht

    Fit worden met je eigen gewicht

    SPANKEREN - Om een fit afgetraind lichaam te krijgen hoef je niet perse naar een (dure) sportschool. Het kan ook gewoon buiten door gebruik te maken van je eigen lichaamsgewicht en spierkracht. En al helemaal als daar een speciaal calisthenicspark, zoals deze sport formeel heet, voor beschikbaar is zoals in Spankeren. Daar ging het park zaterdag open voor publiek en kan er naar hartenlust worden gesport. Initiatiefnemer Rico Mesa behoort tot de wereldtop in deze vorm van sport en wilde een dergelijk park in de eigen woonomgeving. De gemeente Rheden hapte toe en maakte de aanleg in Spankeren mogelijk. Helemaal zelf uitzoeken hoe het moet is ook niet nodig, want er worden wekelijks lessen en try-outs gegeven. (zie facebook Calisthenics Sportpark Dieren). Naast wethouder Marc Budel waren Mesa, wereldkampioen Melanie Driessen en Belgisch kampioen Dieter Vandereyd aanwezig om het goede voorbeeld te geven. Foto Rolf Hensel.

Arnhem e.o.