Volledig scherm
De Doesburgsedijk, de verbindingsweg tussen Dieren en Doesburg door de uiterwaarden heen. Mogelijk wordt deze weg afgesloten. © Screenshot/Google Streetview

Luchtvervuiling geen belemmering voor afsluiting Doesburgsedijk in Dieren

DIEREN - De gemeente Rheden mag de Doesburgsedijk in Dieren afsluiten, als ze dat zou willen. De Wet natuurbescherming vormt daarvoor geen belemmering, menen Gedeputeerde Staten van Gelderland.

Of de Doesburgsedijk dicht gaat voor autoverkeer, is nog geen uitgemaakte zaak. In 2013 heeft de gemeente weliswaar de intentie vastgelegd dit te doen, maar het definitieve besluit moet nog genomen worden. Dat gebeurt naar verwachting medio dit jaar. 

De afsluiting maakt deel uit van de plannen voor Traverse Dieren, het project dat alle doorgaande verkeer door het dorp door de nieuwe tunnel wil leiden. Zou het verkeer over de Doesburgsedijk blijven rijden, dan lukt dit niet; auto's kunnen immers niet vanaf de dijk de tunnel in (en andersom). 

Burgerinitiatief

Dierenaar Rob Lenferink is vorig jaar echter een burgerinitiatief gestart om de afsluiting tegen te houden. Hij stelt onder meer dat het voor Dieren-Zuid belangrijk is dat de dijk open blijft. De gemeenteraad heeft vervolgens besloten de consequenties van openblijven en dichtgaan te laten onderzoeken. Dit onderzoek moet voor 1 mei klaar zijn.

In het verleden heeft de gemeente bij de provincie met het oog op de voorgenomen afsluiting al wel een ontheffing van de Wet natuurbescherming aangevraagd. De afsluiting heeft immers een verplaatsing van de verkeersstroom tot gevolg en daarmee een verplaatsing van de vervuiling met stikstof. 

Niet te ernstig

Gedeputeerde Staten concluderen nu echter dat de natuurgebieden op de Veluwe en in de uiterwaarden na afsluiting niet te ernstig met stikstof worden belast. Daarom hebben zij besloten aan de gemeente Rheden de gevraagde ontheffing te verlenen. 

Beslist de gemeenteraad later definitief het verkeer van de Doesburgsedijk te weren, dan is de natuurbeschermingswet dus geen beletsel. Tegen het besluit van GS kan nog wel bezwaar worden gemaakt. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Arnhem e.o.