Voor de zomer duidelijkheid over oorzaak roeidrama Huissen

ARNHEM/ HUISSEN - Wat is er op die fatale dag precies gebeurd op het water van de Rijn bij Huissen, hoe kon het zo mis gaan? En welke lessen zijn daaruit te trekken voor heel roeiend Nederland?

Quote

Er zijn veel voorschrif­ten, je moet brevetten halen om de rivier op te mogen. Toch kon dit ongeluk gebeuren.

Erik Metz
Volledig scherm
Grafische weergave van het ongeval met de roeiboot in de Nederrijn bij Huissen. © Marcel Kuster

Dat zijn de twee kernvragen die een speciaal team van roeispecialisten probeert te beantwoorden. Het onderzoek wordt gedaan in opdracht van roei- en zeilvereniging Jason uit Arnhem. Twee ervaren roeiers van die vereniging, Arnhemmers van 71 en 60, kwamen zaterdag 11 maart om het leven toen hun boot bij het Looveer in Huissen onder water verdween. Drie dagen later overleed een derde slachtoffer (51) in het ziekenhuis.

Impact
,,Het ongeluk heeft enorm veel impact gehad. Op ons, maar ook op heel veel andere roeiverenigingen in Nederland”, zegt Erik Metz van Jason. ,,Zij hebben ons massaal benaderd met de vraag: moeten wij ons veiligheidsbeleid aanscherpen? We dachten allemaal dat we de veiligheid goed op orde hadden, er zijn veel voorschriften, je moet brevetten halen om de rivier op te mogen. Toch kon dit ongeluk gebeuren. Het is belangrijk dat we exact achterhalen wat er mis ging en wat we daaruit kunnen leren.”

Golfslag

Quote

Voor de zomer hopen we de resultaten te kunnen presente­ren.

Erik Kraak (KNRB)
Volledig scherm
De zoekactie naar de roeiers in de Nederrijn. © Jean-Marc Regelink/Persbureau Heitink

De veelgebruikte C4-boot (vier roeiers, een stuurman) van Jason kwam volgens ooggetuigen in de problemen door golfslag veroorzaakt door een passerend vrachtschip. De roeiboot dreef af en werd vervolgens onder twee grote duwbakken gezogen die lagen afgemeerd bij een betoncentrale.

Bij het onderzoek zijn behalve Jason ook roeibond KNRB en collega-verenigingen uit Wageningen, Zutphen en Breda betrokken. ,,Voor de zomer hopen we de resultaten te kunnen presenteren”, zegt Erik Kraak van de KNRB.

Ook de politie onderzocht het roei-ongeluk. ,,Wij hebben vooral met een strafrechtelijke bril gekeken: is er door iets of iemand sprake geweest van verwijtbaar handelen?”, aldus een politiewoordvoerder. Dit onderzoek is nagenoeg af. De resultaten worden over enkele weken verwacht.

  1. Na leven in opvanghuizen en prostitutie kijkt Tatanka (20) vooruit: ‘Nu kent heel Nederland mijn verhaal’
    PREMIUM

    Na leven in opvanghui­zen en prostitu­tie kijkt Tatanka (20) vooruit: ‘Nu kent heel Nederland mijn verhaal’

    ARNHEM - Wat een narigheid zich in één mensenleven kan ontvouwen. Tatanka Hodes (20) uit Arnhem krabbelt op uit een jeugd waar slechts een enkeling zich iets bij voor kan stellen. Als deelnemer aan het NPO programma Dreamschool geniet ze inmiddels bekendheid. In het programma wordt een groep schoolverlaters door bekende Nederlanders gestimuleerd aan de ontwikkeling van hun leven te werken.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.