Volledig scherm
Reconstructie van het roei-ongeluk in de Nederrijn bij Huissen. © Marcel Kuster

Wat ging er mis bij het fatale roei-ongeluk in Huissen?

HUISSEN / ARNHEM - Hoe het ongeluk met de roeiboot op de Nederrijn bij Huissen heeft kunnen gebeuren, blijft gissen. Drie dagen na het fatale ongeval zijn er nog altijd meer vragen dan antwoorden.

Film

Quote

Ik begrijp er niets van.

Pontbaas Sjaak Eggenhuizen

Pontbaas Sjaak Eggenhuizen heeft de film de afgelopen dagen tientallen keren afgespeeld. Hij blijft met die ene vraag zitten: ,,Waarom hebben de roeiers niets gedaan nadat het vrachtschip was gepasseerd? Ze hadden ruim de tijd om een paar slagen te maken en de duwbakken te ontwijken. Ik begrijp er niets van.’’

Zaterdagmorgen vertrekt vanaf de Westervoortsedijk bij de Arnhemse roeivereniging Jason een roeiboot voor een tocht van zo'n anderhalf uur. Aan boord zitten vier roeiers en een stuurman. Ze roeien stroomopwaarts de Nederrijn op richting Duitsland. Ongeveer een kilometer na het Looveer in Huissen keren ze de roeiboot, om met de stroom mee naar Arnhem terug te keren.

ZIE OOKVerdriet om overleden roeiers Rob en Kees

Dan gaat het fout. Net voor de Huissense veerstoep van het pontje Looveer komt een vrachtschip de roeiboot tegemoet. ,,Er was niets aan de hand’’, zegt Eggenhuizen. ,,De roeiboot ging netjes met de punt richting de golven die het vrachtschip produceerde en de roeiers stopten zoals het hoort met roeien. Het schip voer vervolgens voorbij.’’

Schreeuw

Vanaf dat moment hebben de roeiers de tijd enkele slagen te maken, maar in plaats daarvan gebeurt er volgens Eggenhuizen niets in de boot. ,,De schipper van het binnenvaartschip schreeuwde nog iets, maar ze deden niets meer. Ze dreven recht op die twee duwbakken af.’’

De duwbakken liggen voor anker bij de Betoncentrale Huissen aan het Looveer. De roeiboot komt in aanraking met de ponton en de ijzeren bakken en slaat om. Een roeister uit Doorwerth en een van de Arnhemse roeiers kunnen zichzelf in redding brengen op een krib achter de duwbakken.

Gereanimeerd

Volledig scherm
De Betoncentrale Huissen aan het Looveer. © Erik van 't Hullenaar

De brandweer vindt de stuurman uit Arnhem in de rivier. Hij wordt op de kant gereanimeerd en daarna in kritieke toestand naar het Radboudumc in Nijmegen gebracht. De twee andere overlevenden gaan naar Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem.

De zoektocht naar de Arnhemmers Rob van den Heuvel (60, bestuurslid van Jason) en Kees Joosse (71, voormalig rector van het Stedelijk Gymnasium Arnhem) duurt enkele uren. Ze worden dood gevonden in het water.

Waarom de roeiers niets hebben gedaan, blijft een raadsel. Eggenhuizen: ,,Ze hebben op de heenweg de duwbakken al zien liggen. Die kun je niet over het hoofd zien.’’

Ze zaten klem

Omdat de roeiboot schuin op de rivier lag, had behalve de stuurman ook de rest van het roeiteam vrij zicht op de duwbakken. Er was volgens Rijkswaterstaat een stroming van 6 kilometer per uur. Stevig, maar voor ervaren roeiers geen onoverkomelijk probleem. Bovendien was het helder weer. Mogelijk dat de twee dodelijke slachtoffers zwemvesten aan hadden en daardoor niet onder de duwbakken vandaan konden komen. Ze zaten min of meer klem. De brandweer wil dat niet bevestigen.

De Landelijke Eenheid van de politie doet onderzoek naar het drama.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Betuwe