Volledig scherm
Vlaggen worden geplaatst bij de fanzone bij De IJsselkade. Foto: Jan Ruland van den Brink © de Gelderlander Achterhoek

Wat brengt het EK-vrouwen in het laatje in Doetinchem?

DOETINCHEM - Wat brengt het EK-vrouwenvoetbal dat volgend weekeinde van start gaat speelstad Doetinchem in het laatje? Horeca-ondernemers, die de meeste verdiensten zouden mogen verwachten, zeggen in een glazen bol te kijken. Peter Drenth, wethouder sport van Doetinchem, verwacht in elk geval 250.000 euro aan inkomsten voor de horeca.

Volgens Drenth zijn er nu gemiddeld per thuiswedstrijd tussen de 5.000 en 6.000 kaarten verkocht. Er worden vier poule-wedstrijden en een kwartfinale gespeeld in stadion De Vijverberg. ,,Als elke supporter tijdens het bezoek 10 euro uitgeeft aan eten en drinken in de horeca dan zou dat 250.000 euro opleveren'', zegt Drenth. 

1.200 Belgen

Een Doetinchemmer die een kaartje koopt, zal minder uitgeven dan een supporter van bijvoorbeeld België, IJsland of Spanje. Het is niet exact duidelijk hoeveel supporters van deelnemende landen in Doetinchem belandden. De eerste wedstrijd in Doetinchem is zondagavond (aanvang 20.45) 16 juli Denemarken- België. De gemeente verwacht 1.200 Belgische en 500 Deense supporters.  

De grootste verdiener lijkt Hotel Villa Ruimzicht. Het hotel heeft in juli drie weken tussen de 25 en 30 kamers (gemiddeld 100 euro per nacht) verhuurd aan de UEFA. Een rekensom leert dat dit een slordige 60.000 euro omzet oplevert. ,,We hadden ook een ploeg onderdak kunnen brengen maar slechts voor enkele dagen'', zegt Kees Hensen, exploitant van Ruimzicht. ,,De UEFA zit er drie weken. Het eerste weekeinde zitten ze wel samen met twee bands die spelen op de Zwarte Cross. Kan gezellig worden.''

Er zijn geen landenteams neergestreken in de Achterhoek. Het team van Zweden logeert het dichts bij, bij Van der Valk in Duiven. Het team traint op de velden van DCS in Zevenaar. Zwitserland zit in Arnhem.  

Fanzone

Met name de binnenstad van Doetinchem zou wel moeten varen bij het EK. Zo is er bij horecazaak IJsselkade een fanzone. Daar zal ook tijdens de openingsceremonie en de eerste wedstrijd van Oranje een groot scherm komen.  ,,Maar we hebben geen idee hoeveel mensen er komen'', zegt  Mirjam de Jonge van De IJsselkade. ,,Er kan 100 man komen maar ook 1.000 man. We houden rekening met het laatste. Omdat we niet op dergelijke aantallen zijn berekend gaan we samenwerken met restaurants in de binnenstad.''

Robbie Welling is eigenaar van meerdere horecazaken in de binnenstad en voorzitter van de Doetinchemse afdeling van Horeca Nederland. ,,We hebben geen idee wat op ons afkomt'', zegt hij. ,,Tot dusverre zijn we ook niet geïnformeerd. Als er dadelijk op zondagavond 1.000 mensen in de stad willen eten bovenop de eters die dan al in de stad zitten, kon er wel eens een probleem ontstaan.'' 

Naamsbekendheid

Om het EK mogelijk te maken in Doetinchem heeft de gemeente 150.000 euro uitgetrokken voor het maken van een bidbook en voor de aankleding van de stad. ,,We hebben de UEFA niet betaald om speelstad te worden'', zegt Drenth, die ook hoopt dat Doetinchem naamsbekendheid krijgt door het EK. 

De poulewedstrijden in Doetinchem zijn Denemarken-België (16 juli, 20.45) Spanje-Portugal (19 juli, 18.00), IJsland-Zwitserland (22 juli, 18.00) en Zweden-Italië (25 juli, 20.45). 29 juli is er een kwartfinale.

Achterhoek