Hoe Eminem een generatie rappers inspireerde: 'Hij is en blijft een legende'

videoNIJMEGEN - Veel hiphopliefhebbers kijken er al weken naar uit: het optreden dat rapper Eminem donderdagavond geeft in het Goffertpark in Nijmegen. De Amerikaan is een voorbeeld geweest voor een generatie rappers. Eén van die rappers is Roché Nieuwendam (38), voorheen bekend Rosco, oud-lid van de Nijmeegse rapformatie Zo Moeilijk.

Volledig scherm
Roché Nieuwendam, één van de vele rappers die geïnspireerd raakte door Eminem. © Bert Beelen

Wanneer kwam jij voor het eerst in aanraking met Eminem?
,,In 1999, dankzij zijn eerste echte single My Name Is. Ik vond het eigenlijk helemaal niets. 'Wat is dat voor een raar psychisch ventje', dacht ik. Het nummer had ook niks te maken met hiphop. Er zaten geen drums in, geen bass. Zijn tracks erna waren wel echte rauwe hiphop; grof en eerlijk. Zijn debuutalbum was ook erg goed. Toen werd de hype zo groot dat je niet meer om hem heen kon en zag ik het ook... Deze gozer kan rappen, absurd.’’

Veel rappers raakten net als jij geïnspireerd door het werk van Eminem. Waardoor kwam dat, volgens jou?
,,Kijk, we weten allemaal dat hiphop oorspronkelijk uit de achterbuurten komt, de getto's. In zo'n machoscene word je als blanke rapper al snel weggezet als indringer en nep. Eminem is ook blank, maar hij is zó goed dat hij beter is dan veel donkere rappers. Hij werd meteen omarmd. Ik vind het zelf tof dat hij zo eerlijk is. Hij trapt overal tegenaan.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Verkeersellende rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?
    stem

    Verkeersel­len­de rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?

    NIJMEGEN - Door grootschalig werk aan de Nijmeegse Waalbrug wordt de komende anderhalf jaar grote drukte in het verkeer in en om de stad verwacht. De werkzaamheden beginnen aanstaande vrijdag. De gemeente Nijmegen probeert mensen te stimuleren om de fiets te pakken. Ook willen ze cadeautjes gaan uitdelen aan automobilisten die de spits mijden. Maar hoe ben jij van plan om te gaan met de verwachte drukte?

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.