Volledig scherm
Dick Advocaat als trainer van Fenerbahce in gesprek met Feyenoord-collega Giovanni van Bronckhorst. © anp

Advocaat heeft hoger winstpercentage in Europa dan Feyenoord

De met afstand meest gelouterde Feyenoorder zit vanavond in de Kuip op de bank. Dick Advocaat begint tegen Young Boys aan zijn 109de Europese wedstrijd als trainer.

De 72-jarige Hagenaar, met Zenit Sint-Petersburg winnaar van de UEFA Cup in 2008, is als clubcoach nog foutloos tegen Zwitsers. Hij stond overigens ook maar twee keer eerder tegenover een ploeg uit het Alpenland. Dat was in de zomer van 2016 in de play-offs van de Europa League. Als trainer van Fenerbahce won hij toen beide duels van Grasshoppers (3-0 en 0-2).

Door die overwinningen plaatste Advocaat zich met zijn ploeg voor de groepfase van de Europa League waarin Feyenoord één van de tegenstanders was. In poule A was Fenerbahce, met onder anderen Robin van Persie in de gelederen, twee keer met 1-0 te sterk voor de Rotterdammers.

Voor Feyenoord zat het Europese avontuur er destijds op na de groepsfase. Het Fenerbahce van Advocaat werd een ronde later uitgeschakeld door Krasnodor. Ruim 2,5 jaar na de return van die tweekamp maakt de Haagse trainer zijn return in de Europa League.

Van de in totaal 108 Europese wedstrijden die Advocaat coachte, won hij er 51 (47 procent). Dat is een hoger winstpercentage dan Feyenoord, dat 113 van zijn 263 EC-duels (43 procent) won.

Als bondscoach verloor Advocaat trouwens wel een keer van Zwitserland. Op het WK van 2006 ging hij met Zuid-Korea met 2-0 onderuit tegen de ploeg die daardoor groepswinnaar werd.

Volledig scherm
Dick Advocaat als coach van Fenerbahce in discussie met de Feyenoorders Bilal Basacikoglu en Dirk Kuyt. © ANP