Volledig scherm
Arne Slot © BSR Agency

Arne Slot verwacht sterker Astana, maar hetzelfde spelbeeld

AZ-trainer Arne Slot verwacht morgenmiddag (aftrap om 16.50 uur) een ander Astana te treffen dan twee weken geleden in eigen huis. Toen wonnen de Alkmaarders de groepswedstrijd van de Europa League nog met 6-0.

FC Astana werd afgelopen weekeinde kampioen en had daarom in de eerste wedstrijd nog een B-formatie opgesteld. Inmiddels zijn de Kazakken kampioen. ,,Vooraf hadden we gehoopt dat dat pas komend weekend zou gebeuren”, aldus Slot op de persconferentie voor de wedstrijd in de persruimte van de Astana Arena. ,,Dan hadden ze misschien wel opnieuw de keuze gemaakt om een aantal spelers rust te geven. Daar gaan we nu niet vanuit.” Slot verwacht dat morgen de twee sterkst mogelijke teams tegenover elkaar staan.

Toch is het de verwachting dat het spelbeeld hetzelfde zal zijn in de hoofdstad van Kazachstan. ,,Het zou mij alleen niet verbazen als wij veel aan de bal zijn en zij meer op de counter spelen”, vulde hij aan. ,,Alleen zullen de beste spelers nu waarschijnlijk wél meedoen en hebben ze het vertrouwen van het kampioenschap op zak.”

Volledig scherm
© BSR Agency

Met nu punten staat FC Astana stijf onderaan in de poule met ook Manchester United en Partizan Belgrado. Maar ook de dit seizoen in vorm zijn de Noorse middenvelder Fredrik Midtsjø verwacht een ander Astana te treffen. ,,Zij kunnen zich nu focussen op de Europa League en daar willen we ongetwijfeld wat laten zien.”

Sneeuw

Volledig scherm
© BSR Agency

In de Kazakse hoofdstad, die sinds maart dit jaar Noersultan (vernoemd naar de vorige president van het land) heet, is het momenteel koud. Ook ligt er sneeuw. Maar de Astana Arena zal morgen verwarmd worden tot een graad of vijftien. Het dak zal dicht zijn. ,,Ik ben gewend aan de kou, dus voor mij is het normaal. Maar ik denk dat de trainers het wel lekker zullen vinden”, aldus Midtsjø.

AZ probeert zo goed mogelijk om te gaan met het tijdsverschil van vijf uur. De selectie houdt daarom zo veel mogelijk de biologische klok aan. AZ vertrok gisteren al en de spelers zijn vannacht verplicht lang opgebleven.

Bij winst kan AZ een forse stap zetten op weg naar overwintering, maar ook dan is de club afhankelijk van de resultaten van de andere clubs in de poule. Manchester United en Partizan Belgrado spelen morgen in Manchester tegen elkaar. AZ ontmoet in de laatste twee wedstrijden nog Partizan (thuis) en Manchester United op Old Trafford. Het zou voor de eerste keer sinds het seizoen 2016/2017 zijn dat AZ weet te overwinteren in een Europees toernooi.