Volledig scherm
© ANP

De diplomajacht is begonnen!

NIJMEGEN - Duizenden vmbo'ers moesten er in april al aan geloven en deze week kunnen de boekjes met ontspanningstips ook bij alle andere examenkandidaten uit de kast: de diplomajacht is begonnen.

Verspreid over het hele land storten zo'n 211.550 middelbare scholieren zich vanaf vandaag op hun centrale eindexamens. Die duren tot en met 29 mei.

Verreweg de meeste examenkandidaten volgen een vmbo-stroming (52 procent). Havisten zijn met 29 procent ook goed vertegenwoordigd en 19 procent maakt de slottoetsen op vwo-niveau.

Historisch gezien hebben havo-leerlingen de meeste reden tot zorg. Het slagingspercentage ligt op hun schooltype al zeven jaar het laagst van allemaal.

Vorig jaar bijvoorbeeld haalde 87,2 procent van de havisten een diploma, tegenover 91 procent vwo'ers en zelfs 95,3 procent van de vmbo'ers.

De meeste kans op vlag en boekentas hebben vmbo-b'ers met profiel landbouw. Daar lag het slagingspercentage vorig jaar op 98,5 procent.

Verhaaltips? App ons op 06-1332 2268! Zie ook: dg.nl/examen

De Gelderlander volgt de komende weken deze zes Gelderse meiden op de voet.

Kirsten Janssen (vmbo-b): ‘Mam stresst het meest’

Volledig scherm
Kirsten Janssen © Paul Rapp

Kirsten (16) uit Doetinchem: ,,Voor mij zijn de examens in april al begonnen. Op het Metzo College in Doetinchem heb ik al praktijk- en theorietoetsen pneumatiek en elektro gehad. Ging best goed. De komende weken hoef ik maar vier examens te maken. Best rustig. Ik sta er ook goed voor. Een 6,2 voor natuur- en scheikunde is mijn laagste cijfer.

Veel stress is er niet. Behalve van mijn moeder. Die blijft maar zeuren dat ik goed moet leren. Daar word ik haast zenuwachtiger van dan van de examenperiode zelf.’’

Esther Schneider (vmbo-k): ‘Het wordt kantje boord’

Volledig scherm
Esther Schneider © Paul Rapp

Esther (17) uit Bennekom: ,,Ik ben niet zo'n meisje-meisje, dat ervan droomde om prinses te zijn. Hovenier wil ik worden. Ik ben al aangenomen op de mbo-opleiding 'vakbekwaam hovenier' én heb zelfs al een stageplaats gevonden in die richting voor volgend jaar.

Enig probleem: eerst die examens. Geen lekker vooruitzicht door mijn ADHD en dyslexie. Voor Engels en wiskunde sta ik onvoldoendes. Het wordt kantje boord. Gelukkig willen de mensen van mijn school - Aeres in Ede - er alles aan doen om me volgend jaar op het mbo te krijgen.’’

Sophie Gouma (vmbo-t): ‘Heb oordoppen gekocht’

Volledig scherm
Sophie Gouma © Paul Rapp

Sophie (16) uit Elst: ,,Zin heb ik niet echt in de examens. Ik ben snel afgeleid. Iemand die zwaar ademt, klikt met zijn pen of met een vinger op tafel tikt, kan mij al uit mijn concentratie halen. Heb oordoppen in huis gehaald voor de komende toetsen, want die zijn behoorlijk belangrijk. Nu mag ik het niet verpesten.

Ik doe het profiel Techniek op het OBC in Bemmel en sta er aardig voor. Mijn laagste punt is een 6,1 voor wiskunde. Als alles goed gaat, kan ik in juli met een diploma op zak feestvieren op Terschelling.’’

Julia van Kouterik (havo): ‘Bang voor breakdown’

Volledig scherm
Julia van Kouterik © Paul Rapp

Julia (16) uit Tiel: ,,In september vertrek ik naar Spanje. Vier maanden verblijf ik dan in Salamanca om te werken en de taal beter te leren. Super gaaf. Kan nu al niet wachten om te gaan, maar ja: eerst slagen, anders gaat het feest niet door.

De cijfers waar ik de examens mee inga zijn niet slecht, allemaal zo rond de zeven. Maar ik ben best wel een stresskip. Morgen heb ik mijn eerste examen op het Tielse Lingecollege. Nu móet het echt gebeuren. Ik vrees dat ik vooraf even een mental breakdown ga krijgen.’’

Julia te Winkel (vwo): ‘Ga voor cum laude’

Volledig scherm
Julia te Winkel © Paul Rapp

Julia (18) uit Meddo: ,,Ik kan cum laude slagen. Voor mijn schoolexamens op het Gerrit Komrij College (Winterswijk, red.) sta ik gemiddeld hoger dan een acht, maar ja: de centrale examens tellen voor de helft mee. Een eng idee dat de komende weken zoveel impact hebben. Dat maakt me zenuwachtig.

Ineens is het zover. Vandaag staat wiskunde al op het programma. Ik stress hem een beetje. Anderzijds zijn die zenuwen ook wel goed: het zorgt ervoor dat ik hard werk. Ik heb me de laatste weken veel opgesloten op m’n kamer om te leren.’’

Roos Schepers (gymnasium): ‘Lag nachten wakker’

Volledig scherm
Roos Schepers © Paul Rapp

Roos (18) uit Beek (Berg en Dal): ,,De wedstrijd begint, nu mag je gaan rennen!’ Dat zeiden ze op het Canisius College in Nijmegen begin dit jaar tegen ons examenkandidaten. Ik voelde me er een beetje opgejaagd door. Ineens besefte ik dat we aan het beslissende jaar begonnen. Ik lag er een paar nachten van wakker, maar inmiddels kan ik relativeren.

Mijn cijfers zijn goed, ik leer hard en er is geen reden tot zorg. Als het examenjaar toch als een race gezien wordt, ben ik inmiddels relaxt aan het joggen. Daar voel ik me fijn bij.’’ 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.