Volledig scherm
Vorig schooljaar raakte zeker zes keer gemaakt examenwerk (deels) zoek. © ANP

Examens zeker zes keer kwijt in 2016

examens 2017Rekenmachines mét informatie in het geheugen, een verboden Nederlands woordenboek vol belangrijke begrippen en old school spiekbriefjes: jaarlijks duiken illegale foefjes op om de examens eenvoudiger te maken. En toch: ,,Het is geen spitsuur bij de Onderwijsinspectie.”

Woordvoerder Hans van der Vlies wil een misverstand uit de wereld helpen: met spieken heeft de inspectie weinig te maken. ,,Wij gaan niet over onregelmatigheden door toedoen van kandidaten zelf. Directeuren van scholen handelen die fraudegevallen zelf af. Wij nemen vorm- en procedurefouten onder de loep.’’

Vinger aan de pols

Quote

Op basis van meldingen kan de inspectie een gemaakt examen ongeldig verklaren.

Woordvoerder Hans van der Vlies

De instantie – voluit Inspectie van het Onderwijs - heeft een aantal medewerkers vrijgemaakt om gedurende de examenperiode een vinger aan de pols te houden. Scholen en leerlingen kunnen via Examenloket en het LAKS bij de inspectie melding maken van ‘onregelmatigheden’ tijdens de afname van examens. Die kunnen uiteenlopen van lichtuitval tot het vastlopen van computers.

Van der Vlies: ,,Op basis van die meldingen kan de inspectie een gemaakt examen ongeldig verklaren.’’

Ongeldig

Exacte gegevens over de lopende examens zijn niet bekend. In 2016 werden wegens onregelmatigheden uiteindelijk 1.370 rekentoetsen en examens – iets meer dan één op de duizend - ongeldig verklaard. In veel van de gemelde gevallen was er sprake van technische problemen. Zeker zes keer raakte gemaakt examenwerk (deels) zoek.