Volledig scherm
Het leven in de populaire Spaanse badplaats Lloret de Mar. © ANP

Feesten in Lloret of Cherso: de examenreis is populairder dan ooit

ExamensNIJMEGEN/AMSTERDAM - Donderdag staan de laatste eindtoetsen op het programma, maar voor het grootste deel van de 217.185 examenkandidaten zit het schooljaar er nu al op. Duizenden leerlingen pakken snel na het laatste examen hun koffers. Examenreizen zijn onverminderd populair.

Sterker nog: het aantal scholieren dat op examentrip gaat, lijkt op basis van een rondgang langs diverse reisorganisaties zelfs toe te nemen. 

GOfun – Corendons tak voor jongerenreizen – verzorgde in 2016 voor 2500 scholieren een examenreis en ziet nu bijna een verdubbeling. Thomas Cook – dat geen concrete cijfers geeft – signaleert eenzelfde trend. ,,Het aantal reizen na de examens neemt elk jaar toe’’, stelt een woordvoerster. ,,Opvallend is dat scholieren vaker dan vroeger voor de uitslag al op vakantie gaan.’’

LLoret en Albufeira

Zonnige oorden als Albufeira, Chersonissos, Lloret de Mar en Kreta zijn het meest in trek. Busreizen raken uit de gratie. ,,Vroeger ging 70 procent met de bus en 30 procent met het vliegtuig. Nu is dat precies andersom’’, stelt GOfun-manager Willem Langenberg.

Bij Thomas Cook heerst de indruk dat jongeren ‘drankreizen’ steeds minder belangrijk vinden. Uit onderzoek van het bedrijf blijkt dat millennials het tijdens hun vakantie belangrijker vinden ‘om te relaxen met vrienden’ (een 8,9 op een schaal van 10) dan feest te vieren (1,5).

Party

GOfun ziet dat anders. Langenberg: ,,Bij ons boeken ze voor de party. Jongeren verwachten een reis met festivalkwaliteit. Daarom proberen wij ook A-artiesten aan ons te binden. Zoals vorig jaar Ronnie Flex.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.