Volledig scherm
© Gerard Burgers/Paul Rapp

‘Genoeg geld verdienen én mijn ambitie kwijt kunnen’

uit de examenbankenNIJMEGEN -  Het zit erop! Donderdagmiddag sloten ook de laatste van de 217.285 examenleerlingen hun toetsperiode af. Sommigen weten al zeker dat de vlag binnenkort uit kan. Voor anderen wordt het billenknijpen tot de uitslagendag van 12 juni. 

En daarna? Waar dromen scholieren van? Wij vroegen het aan de negen examenkandidaten die De Gelderlander bijna drie weken lang volgde.

Jara Wijshake (vmbo-k): ‘Ben wakker gebleven!’

Volledig scherm
PR dgfoto Gelderlander: Eindexamenportretten: Jara Wijshake uit Wijchen [TREFWOORDEN: EINDEXAMEN, EINDEXAMENS, EXAMENS, DIPLOMA, GESLAAGD, GEZAKT] © Paul Rapp

Jara (16) uit Wijchen: ,,Het is gelukt: wakker gebleven tijdens alle examens! Dat was nog lastig zat. Net voor deze toetsperiode werd de ziekte van Pfeiffer bij me vastgesteld.

Tijdens het leren kon ik m’n ogen soms maar met moeite openhouden. Maar alles is goed gekomen.

Ik denk dat ik geslaagd ben en volgend jaar kan starten met de mbo-opleiding ontwerpend meubelmaker/ creatief vakman in Den Bosch. Zin in!’’

Eva Schipper (vwo): ‘Dit gebeurt echt!’

Volledig scherm
Eva Schipper. © Paul Rapp

Eva (18) uit Aalten: ,,Als ik vertelde dat ik volgend jaar Communicatie & Life Sciences ga studeren in Wageningen voelde dat soms onwerkelijk. 

Dan leek het net alsof het over iemand anders ging. Maar nu de examens voorbij zijn, dringt het tot me door: dit gaat echt gebeuren. Ik heb zin om op de uni te beginnen en op kamers te gaan.

Heb een plekje gevonden in een gezellig huis in Ede. Ben benieuwd!’’

Fleur de Bruin (havo): ‘Wil blij zijn met baan’

Volledig scherm
Fleur de Bruin. © Gerard Burgers

Fleur (17) uit Arnhem: ,,De examens zijn voorbij en als de uitslag goed is ook de middelbareschooltijd.

Een ander leven begint. Ik ga hbo Rechten studeren in Nijmegen.

Een goede voorbereiding op de recherche-opleiding die ik daarna wil gaan doen. Het lijkt me mooi om misdaadzaken op te lossen, maar misschien ga ik toch juist de advocatuur in. Als ik later maar een baan vind, waar ik echt blij mee ben!’’

Govert Jansen (vwo): ‘Weemoed komt later’

Govert (17) uit Overasselt: ,,Lekker om klaar te zijn met de middelbare en om vakken te laten vallen die me weinig interesseren.

Toch zal er vast weemoed komen, maar ik denk pas na een jaar of tien. Ik ga Recht & Management studeren in Nijmegen en heb veel zin om op de universiteit zelfstandig bezig te zijn. Mijn toekomst?

Ik wil gelukkig worden en een leuke baan vinden. Bedrijfsjurist spreekt me erg aan.’’

Volledig scherm
Govert Jansen. © Paul Rapp

Jesper Zwartkruis (havo): ‘Zoek geld én passie’

Volledig scherm
PR dgfoto Gelderlander: Eindexamenportretten: Jesper Zwartkruis uit Venray [TREFWOORDEN: EINDEXAMEN, EINDEXAMENS, EXAMENS, DIPLOMA, GESLAAGD, GEZAKT] © Paul Rapp

Jesper (18) uit Venray: ,,Best een apart moment in je leven zo nét na de examens. Benieuwd wat de toekomst brengt.

Na de zomer start ik in Nijmegen met de hbo-studie Ondernemerschap & Retailmanagement. Ik houd ervan om de leiding te pakken en denk erover later mijn eigen bedrijf te starten. Ik hoop ooit werk te vinden waar ik genoeg mee verdien én waar ik echt mijn passie in kwijt kan.

Ik ben ambitieus.’’

Koen Lueb (vmbo-g/t): ‘Meer respect voor boer’

Volledig scherm
Koen Lueb . © Gerard Burgers

Koen (15) uit Zevenaar: ,,Volgend jaar ga ik in Doetinchem de mbo-opleiding veehouderij doen. Ik wil in de agrarische sector werken.

Misschien neem ik ooit het bedrijf van mijn vader wel over. Voor de toekomst hoop ik dat mensen wat meer respect krijgen voor boeren. We worden regelmatig ‘afgezeken’.

Maar bekijk het eens anders: wij werken dag en nacht keihard en zitten vol liefde voor onze dieren.’’

Sabine Hellegering (vmbo-t): ‘Meteen wéér examen’

Volledig scherm
Sabine Hellegering. © Paul Rapp

Sabine (16) uit Lienden: ,,Het ene examen achter de rug, nu op naar het andere. Ik wil komende maand de theorietoets voor mijn autorijbewijs halen, dus ik duik meteen weer de boeken in, haha.

Het kan ook zijn dat ik nog een herexamen voor school doe. Niet omdat ik anders niet slaag, maar om een nog mooier cijfer op mijn eindlijst te krijgen.

Ben ambitieus. Na mijn mbo-verpleegkunde, wil ik hbo gaan doen!’’

Silas Floor (vwo): ‘Droom van ‘t theater’

Volledig scherm
Silas Floor. © Paul Rapp

Silas (18) uit Ede: ,,Maandag ga ik met mijn gezin een paar dagen naar Sevilla. Daarna bereid ik me voor op de audities voor de vooropleiding van de Arnhemse theaterschool.

Het doel is om later mijn geld te verdienen met theater: als acteur, regisseur, schrijver of docent.

Een droom heb ik ook: spelen met de Blue Man Group. Zij combineren slagwerk met theater. Zoek maar eens wat filmpjes op. Echt te gek!’’

Tim Kievith (vmbo-k): ‘Wil leuk leven leiden’

Volledig scherm
Tim Kievith. © Gerard Burgers

Tim (18) uit Elst: ,,Ik ben twee keer blijven zitten. Na zes jaar is het lekker dat er een eind komt aan de middelbareschooltijd.

Fijn om je te kunnen specialiseren in iets dát echt bij je past. Ik ga mbo-ICT doen in Nijmegen.

Ik vind het leuk om te knutselen met computers en mensen met technische problemen te helpen. Hopelijk kan ik daar later genoeg geld mee verdienen om een leuk leven te leiden!’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.